Blogga

Nar far man anhalla nagon?

När får man anhålla någon?

Om omständigheterna inte uppfyller skäl till häktning av personen ifråga, kan denne anhållas endast om denne är skäligen misstänkt för brottet och att det dessutom är av synnerlig vikt att personen tas i förvar (24 kap. 6 § andra stycket). Tanken är att vidare utredning förväntas visa att skäl för häktning föreligger.

Kan man se vilka som sitter häktade?

Den som är misstänkt för ett allvarligt brott kan häktas medan åklagaren utreder brottet. Den som är häktad är alltså misstänkt för brottet, men ses som oskyldig så länge han eller hon inte har dömts för brottet. Ibland får den som är häktad inte ta emot besök, läsa tidningar eller umgås med andra häktade.

Hur många timmar får man vara anhållen?

Gripande. När någon har gripits ska denne så snart som möjligt förhöras. Om den gripne inte är anhållen eller häktad ska förhör slutföras inom sex timmar, eller tolv timmar i undantagsfall. Om den gripne är under femton år ska förhör slutföras inom tre timmar.

Vem beslutar om en person ska anhållas?

När polis griper en misstänkt person för ett brott anmäls gripandet till åklagare och polisen håller förhör med personen. Efter förhöret beslutar åklagaren om personen ska anhållas, det vill säga vara fortsatt frihetsberövad, eller om han eller hon ska försättas på fri fot.

När får man häkta någon?

Häktning. Om det finns en risk att en person försvårar brottsutredningen kan åklagaren begära att denne häktas. Det kan bland annat handla om att personen riskerar att avvika eller undanröjer bevis. Ett krav är dock att han eller hon är på sannolika skäl misstänkt för ett brott som kan ge minst ett års fängelse.

Vilka är de olika Misstankegraderna?

I Sverige finns fyra grader av misstanke:

  • Kan misstänkas. Detta är den lägsta graden av misstanke.
  • Skäligen misstänkt.
  • På sannolika skäl misstänkt.
  • Tillräckliga skäl för åtal.

Kan man få reda på om en person sitter häktad?

Om du inte vet om personen är häktad och sedermera vart den i så fall är häktad kan du skriva ett brev till Kriminalvården. Då behöver du göra följande: – Skriv ett brev till personen och lägg det i ett kuvert. På kuvertet skriver du den häktade personens namn och personnummer.

Vad kan man bli anhållen för?

Oftast blir en person anhållen för att det finns risk för att bevisning förstörs eller att utredningen av brottet försvåras om personen släpps fri (kollusionsfara). Man kan även bli anhållen om man gripits misstänkt för ett brott och man har dömts till liknande brott tidigare.

Share this post