Ny

Hur langt norrut vaxer ek?

Hur långt norrut växer ek?

Eken är vårt vanligaste ädla lövträd och den växer naturligt upp till ungefär Dalälven. Den mesta eken finns i blandskogar tillsammans med gran, tall och björk.

Kan ek växa i Norrland?

Ek växer i nästan hela Europa. Den kom in till Sverige för över 9 000 år sedan, där den idag är reproducerande. I Sverige växer ek upp till biologiska norrlandsgränsen, och på enstaka platser som planterad norr därom.

Hur lång tid växer en ek?

Snittillväxten blev 30 centimeter till 1 meter per år på plantor som inte betats, oavsett om de växt i hägn eller utanför hägn. 3,5 procent av Götalands totala virkesförråd består av ek. I Sverige finns bland annat skogsek och bergek. Den senare tål torka bättre men skogsek är klart dominerande.

Finns det ek i Norrland?

Norr om dalälven är ek bara härdig vid kusten (t. ex. finns ek i Umeå), så du kommer troligen att finna att alla delar som sticker upp över snön fryser bort åtminstone kalla vintrar.

Hur ser Ekens rotsystem ut?

– En tumregel som man ofta använder är att rotsystemet går lika brett som grenverket. Kungseken är lika hög som bred så vi talar ju om 25-30 meter, i genomskärning, förklarar Pihlström. En yngre ek är mer anpassningsbar medan en gammal ek kan vara rätt ömtålig för förändringar i markvattnet.

Vart finns ekträd?

Ek förekommer som skogsträd i Götaland och södra Svealand. I norra delarna av landet växer ek i allmänhet bara i gynnsamma lägen eller planterad, till exempel i parker och alléer. Eken blommar i normalt under andra halvan av maj och en bit in i juni. Eken är vindpollinerad och kan ge upphov till pollenallergi.

Hur stor blir en ek på 10 år?

4 meter är sannolikt väldigt stor: Man bör troligen kunna uppnå 40 cm diameter åtminstone 10 år tidigare. Med detta kommer vi också in på din fråga om förband och maximal tillväxt: Ju lägre förband desto större diametertillväxt på det enskilda trädet.

Hur får man ek att växa?

Om du vill att ditt ekollon ska gro inomhus ska du lägga det svalt i fuktig sand några veckor så att det gror. Man kan också få ekollon att växa till ett litet träd av bara vatten. I själva ollonet finns tillräckligt med näring för att roten ska växa ut och en smal stam spira med de första bladen.

Var finns eken?

Eken är ett storvuxet träd som i Sverige blir 20-25 meter högt, men i södra Europa kan bli ända upp till 45 meter. Ek förekommer som skogsträd i Götaland och södra Svealand. I norra delarna av landet växer ek i allmänhet bara i gynnsamma lägen eller planterad, till exempel i parker och alléer.

Hur växer ekens rötter?

Eken trivs bäst på djup, lerhaltig och mullrik jord, men kan också växa på bergiga marker. Eken är stormfast, eftersom huvudroten kännetecknas av en kraftig pålrot och många förgreningar åt sidorna.

Har ekar djupa rötter?

Eken har ju djupa pålrötter, men rötterna har också en tendens att söka sig upp i ytjorden.

Share this post