Blogga

Vad ar Toleransomrade biologi?

Vad är Toleransområde biologi?

När en organism befinner sig i utkanten av sitt toleransområde (se nedan) avseende en eller flera faktorer (t ex ljus, predation, belastning av föroreningar) blir organismen stressad. Det kan yttra sig som minskad tillväxt, sämre reproduktion, ökad känslighet mot sjukdomar etc.

Vad menas med optimal biologi?

d) En arts habitat är de typer av miljöer där arten lever. e) Optimal betyder bäst. Där förutsättningarna är som bäst för en art säger man att de är optimala. f) När omständigheterna i längden är skadliga för organismen säger man att organismen utsätts för stress.

Vad är en Pionjärart?

Vad är en pionjärart? En art som är snabb att etablera sig efter en störning. Den gynnas av ljuset som finns på en plats efter t.

Vad är Täthetsberoende?

Vad innebär täthetsberoende respektive täthetsoberoende faktorer när man pratar om populationsekologi? beroende – ex föda, sjukdomar, blir större problem där individer lever tätt. Oberoende – ex klimat, det spelar ingen roll hur tätt de bor, det påverkar de ändå.

Vad är Mellanartskonkurrens?

konkurrens mellan arter, vilken ofta leder till ökad specialisering. Jfr inomartskonkurrens.

Vad stämmer bäst in på ett Organismsamhälle?

Organismsamhället tillsammans med den abiotiska (icke-levande) miljön utgör ett ekosystem. När organismsamhället kombineras med platsens miljö, har vi en beskrivning av platsens ekosystem. Sammanfattningsvis: Organismsamhället är allt levande som lever på en särskild plats.

Vad är skillnaden mellan biotop och habitat?

Men själva platsen arten lever, alltså hemmet för växten eller djuret, kallas habitat. Ett naturligt avgränsat område, med enhetlig miljö och likartad sammansättning, av växt och djurarter kallas biotop.

Vad är Amträd?

Amträd är träd som i första hand ska skydda de trädslag som ska bli huvudstammar i ett bestånd. Amträden kan motverka frostskador och hjälpa till att dana kvaliteten på de träd som kommer under. Amträden är ofta snabbväxande.

Vad består biosfären av?

Biosfären är hela det gasformiga, fasta och flytande området på jordytan som upptas av levande varelser. De består både av områden i litosfären och av områden av hydrosfären och atmosfären där liv är möjligt.

Vad påverkar ett ekosystems bärförmåga?

Det maximala antalet djur ett ekosystem klarar innan det påverkas negativt. Bärförmåga är inom ekologin det maximala antal individer av en viss art som varaktigt kan livnära sig av resurserna inom ett visst geografiskt område. När sedan resurserna tar slut blir det en duns och många individer dör.

Share this post