Blogga

Hur lange kan man leva med obehandlad leukemi?

Hur länge kan man leva med obehandlad leukemi?

Den sade att jag har kronisk lymfatisk leukemi (KLL), typ 17p deletion, en allvarlig form. Konkret innebär det att det fattas delar av en kromosom. Obehandlad lever man omkring 2-3 år – vilka utsikter!

Är KLL dödligt?

Kronisk lymfatisk leukemi (KLL) är en blodcancersjukdom med hög överlevnad för många personer.

Hur vet man att man har leukemi?

Oftast kontrollerar man B-lymfocyter när man gör en differentiering av vita blodkroppar i blodet. Detta gör man oftast efter att ha undersökt ifall det finns en obalans i kroppens totala antal vita blodkroppar.

Vad är KLL för sjukdom?

KLL är den vanligaste leukemiformen hos vuxna med europeiskt ursprung, men en relativt ovanlig sjukdom hos personer med asiatiskt och afrikanskt ursprung. Tumörceller (klonala B-lymfocyter) ackumuleras i benmärg och blod, samt ofta även i lymfkörtlar och mjälte.

Hur snabbt kan man dö av leukemi?

Både vuxna och barn kan få kronisk myeloisk leukemi, KML. Sjukdomen utvecklas oftast långsamt. Målet med behandlingen är att förhindra att sjukdomen övergår i mer akuta faser. Sjukdomen är för det mesta livslång.

Hur många vuxna överlever leukemi?

Cirka 50 vuxna personer insjuknar varje år i ALL, medianåldern vid diagnos. Femårsöverlevnaden är cirka 70 procent upp till 45 år, 40 procent mellan 45 och 60 år samt 20 procent över 60 år, men stor variation beroende på riskfaktorer.

Kan man överleva kronisk leukemi?

Patienter med kronisk lymfatisk leukemi kan leva ett normalt liv, oavsett om de behandlas eller inte. Kronisk myeloisk leukemi har däremot varit svårare att behandla men idag kan även dessa patienter få många friska levnadsår.

Kan man se om man har leukemi på blodprov?

Ett vanligt blodprov kan i många fall visa om det rör sig om leukemi, vilket kan bekräftas av ett benmärgsprov. För att utesluta elakartade celler i nervsystemet ta i många fall även ett ryggvätskeprov (lumbalpunktion) samt vävnadsprov från lymfkörtlar för analys i mikroskop.

Varför får man KLL?

Varje år diagnostiseras 550–600 personer i Sverige med kronisk lymfatisk leukemi (KLL). Orsaken till sjukdomen är okänd men genetisk benägenhet kan spela in, och familjär anhopning ses i vissa fall.

Share this post