Allmänning

Hur ser framtiden ut for naturgas?

Hur ser framtiden ut för naturgas?

I framtiden ser vi att naturgas blir mer konkurrenskraftigt gentemot andra fossila bränslen, eftersom koldioxidpriserna stiger. Samtidigt kan tekniska framsteg medföra att naturgas kan utvinnas billigare och mer effektivt i större mängd.

Vilka förutsättningar finns det för förnybar och miljövänlig energi i USA?

Orsaken är främst att naturgas till stor del ersatt kol vid framställningen av elektricitet. Förnybara källor som vind- och vattenkraft har ökat och står för en dryg tiondel av både produktion och konsumtion av energi. Motsvarande siffra för kärnkraft är runt 8 procent.

Vilken är den vanligaste energikällan i USA?

Fossila bränslen Det är de fossila bränslena som olja, naturgas och kol som främst används för att producera el i USA och bidrar med 85 % av all den energi som användes år 2010. Oljan är en mycket viktig energikälla för USA som är en stor oljeproducent.

Hur ställer sig Sverige och andra länder i Europa till att utvinna skiffergas?

I Sverige krävs prövningar enligt bland annat minerallagen och miljöbalken för såväl undersökning som utvinning av skiffergas. Minerallagen uppställer särskilda krav på tillgång till tekniskt kunnande och ekonomiska resurser för den som vill undersöka och utvinna gasförekomster.

Hur kan vi öka förnyelsebara energitekniker i framtiden?

För att det ska fungera behövs möjlighet att transportera el långa sträckor, och fler länder behöver koppla ihop sina elnät. Genom att kombinera olika flexibla resurser med energieffektivisering och förnybar energi är det möjligt att nå helt förnybara energisystem.

Vad är elförsörjning?

För att få el behövs energi. Energin får vi från naturen, där bland annat sol, vind, vatten och kol finns. Uran, kol, olja, vindar och strömmande vatten är exempel på energikällor. För att skapa el med hjälp av energikällorna är det vanligast att man sätter snurr på en generator.

Hur går fracking till?

Tekniken gick ut på att borra ett vertikalt hål, sänka ner sprängämnen, fylla hålet med vatten och sedan detonera laddningen. Det resulterade i att mer olja eller gas kunde flöda genom de uppspräckta väggarna i borrhålet och fångas upp för konsumtion.

Vad används skifferolja till?

Skifferolja lämpar sig bäst för produktion av mellandestillat som fotogen, flygbränsle och dieselolja. Efterfrågan på dessa har stigit kraftigt under 1990- och 2000-talen.

Share this post