Rekommendationer

Nar ar det bast att aka till akuten?

När är det bäst att åka till akuten?

Akutmottagning. Du ska söka vård på en akutmottagning om du råkar ut för ett allvarligt olycksfall eller en plötslig svår sjukdom.

Hur många besöker akuten varje dag?

Omräknat i antal patientbesök motsvarar detta runt 35 000 besök per år eller 960 besök per dygn. Yngre patienter får vänta längre tid innan de får en läkarbedömning jämfört med äldre patienter. Det gäller för både män och kvinnor. Men kvinnor får i samtliga åldersgrupper vänta längre än män i motsvarande ålder.

Hur länge är man på akuten?

Helen Eliasson: Nej, det är inte acceptabelt att behöva vänta i 15 timmar. Tack och lov behöver de flesta inte vänta så länge. Det pågår mycket för att korta tiderna på akuten så att man ska få ett snabbare omhändertagande. Varje akutmottagning jobbar med detta dagligen.

Varför tar det så lång tid på akuten?

En annan faktor Socialstyrelsen har tittat på är läkare under utbildning. Patienter som behandlas av AT-läkare får tillbringa längre tid på akutmottagningen. – Vi tror helt enkelt att AT-läkare behöver rådfråga mer och konsultera legitimerade läkare och specialister.

Kan man gå till vilken närakut som helst?

Du kan välja vilken närakut du vill. Det spelar ingen roll var du bor.

Hur många dör på akuten?

Enligt studien är risken för dödsfall inom 30 dagar 8 procent högre när akutmottagningen är överbelastad jämfört med i normalläget. Det handlar om en statistisk överdödlighet på 125 dödsfall under de fem åren, alltså i snitt 25 dödsfall per år.

När är det mycket folk på akuten?

Ofta ökar antalet patienter på akuten från lunch och framåt. När det då saknas vårdplatser dit patienterna kan slussas vidare växer köerna på akuten ytterligare. Analysen visar att patienter som behandlas av AT-läkare vistas längre på akuten än de som behandlas av legitimerade läkare och specialister.

Vad gör man på akuten?

Sjukhusens akutmottagningar tar emot allvarliga akuta tillstånd, till exempel svår akut huvudvärk, bröstsmärtor, andningsbesvär, skallskador, medvetslöshet, benbrott, djupa sårskador och större blödningar. Alla patienter som kommer in till akutmottagningen prioriteras efter hur svårt sjuka de är.

Hur lång tid tar blodprov på akuten?

Det är olika hur lång tid det tar att få svar på ett blodprov. En del prov analyseras direkt. Andra prov skickas iväg till ett laboratorium för att undersökas där. Det beror på var du lämnar blodprovet och vad det är för analys som ska göras och vilken metod som används.

Hur lång tid tar det att få svar på blodprov på akuten?

En del provsvar är klara redan kommande vardag. Eftersom vi vill att ansvarig läkare först skall analysera provsvaren innan du som kund kan ta del av dem tar det mellan 2 och 6 dagar innan provsvar och läkarkommentar finns tillgängliga för dig i din journal.

Share this post