Blogga

Vad kan man jobba med som nutritionist?

Vad kan man jobba med som nutritionist?

Nutritionister, även kallade näringsfysiologer, är specialister inom kost och näring. En nutritionist tolkar, analyserar, kritiskt granskar och förmedlar vetenskapliga forskningsresultat inom nutritionsområdet. En nutritionist kan exempelvis ta fram kostråd.

Hur ska jag veta vad jag vill plugga?

Prata med en studievägledare Om du går på gymnasiet kan du prata med studievägledaren på din skola, eller så pratar du med en studievägledare på universitetet eller högskolan du är intresserad av att plugga på. Du kan fråga om behörighet, antagningspoäng, om specifika program eller annat som har med studierna att göra.

Kan en nutritionist jobba som dietist?

Till skillnad från nutritionist så arbetar en dietist direkt med kunder och patienter på t. ex. sjukhus i ett större vårdteam. En dietist kan även starta eget företag och arbeta som konsult eller på ett livsmedelsföretag.

Vad gör en näringsfysiolog?

En nutritionist har kunskap om nutrition från en molekylär nivå till ett folkhälsoperspektiv. Mat som friskfaktor, dess koppling till fysisk aktivitet, samt matens och måltidens roll som kulturbärare kan vara viktiga frågor som hanteras i jobbet. Forskare inom näringslära kan även kallas för näringsforskare.

Vilken är din utbildningsnivå?

För att undersöka utbildningsnivån tittar vi på den del av befolkningen som är 25–64 år. I den gruppen har 44 procent läst vidare efter gymnasiet. Vi kan också se att 29 procent är högutbildade, vilket innebär att de har en utbildning på tre år eller mer efter gymnasiet. Andelen högutbildade har ökat över tid.

Vad menas med en yrkesutbildning?

Yrkesutbildningar är kortare utbildningar som leder till en yrkestitel. Utbildningarna är oftast inte längre än ett par månader men kan vara allt från två veckor upp till ett par år, det beror helt på vilken yrkestitel man får i slutet och hur skolan som håller i utbildningen har valt att lägga upp innehållet.

Hur många år utbildning har du avslutat?

Nästan 1,5 miljoner högutbildade i Sverige Av befolkningen i åldern 25–64 år har 44 procent någon form av eftergymnasial utbildning. En dryg fjärdedel, 28 procent, har minst treårig eftergymnasial utbildning, vilket motsvarar 1 487 000 personer.

Share this post