Blogga

Ar dagen efter piller gratis?

Är dagen efter piller gratis?

Du kan köpa ett akut-p-piller receptfritt på ett apotek. Ibland kan du få ett akut-p-piller gratis på en ungdomsmottagning, en hud- och könsmottagning, vårdcentral, barnmorskemottagning eller kvinnoklinik.

Hur gammal måste man va för att köpa dagen efter piller?

Dagen efter-piller godkändes i USA 1999, men först 2009 blev de tillgängliga som receptfria läkemedel, dock med restriktioner. Den som skulle köpa pillret måste visa legitimation och rådfråga en apotekare. FDA har velat slopa åldersgränsen på 18 år och placera pillren på apotekshyllan.

Hur många dagen efter piller kan man ta?

Man kan ta akut p-piller flera gånger under en månad men säkerheten blir då sämre.

Hur lång tid tar det innan mensen kommer efter akut p piller?

Blödning efter akut-p-piller Du kan få en blödning någon eller några dagar efter att du har tagit ett akut-p-piller. Gör ett graviditetstest ungefär tre veckor efter att du tagit akut-p-piller för att vara helt säker på att du inte är gravid. Det gäller även om du får en blödning eller din vanliga mens.

Hur pålitligt är akut p piller?

Akut-p-piller minskar graviditetsrisken med 85% om man tar tabletten inom 72 timmar efter det oskyddade samlaget. Ju närmar inpå det oskyddade samlaget du tar tabletten desto säkrare. Risken att bli gravid efter intaget är cirka en till tre procent.

Kan man använda kombinerade p-piller efter 35 års ålder?

För rökare brukar man rekommendera byte till annat preventivmedel än kombinerade p-piller efter 35 års ålder. Är man ickerökare och inte har några riskfaktorer kan man använda kombinerade p-piller ända fram till 50 års ålder. När man slutar med kombinerade p-piller ska kroppen hitta tillbaks till sin egen menstruationscykel igen.

Hur mycket betalar du för p-piller?

Du som är mellan 18 och 25 år betalar 100 kronor per år för p-piller som ingår i läkemedelsförmånen. Är du äldre än så eller vill ha andra p-piller får du betala mer. Är du under 18 år är samma p-piller och andra preventivmedel gratis.

Vad är akut p-piller?

Akut p-piller är en tablett som man tar dagen efter samlag om man har glömt att använda skydd, eller om det skydd man använde inte fungerade korrekt. Det kallas även dagen efter p-piller och fungerar ungefär som vanliga p-piller. Skillnaden är att man bara behöver ta ett enda piller och att det endast ska användas som en nödlösning.

Share this post