Rekommendationer

Hur mycket olja har Karlshamnsverket?

Hur mycket olja har Karlshamnsverket?

– Det är något vi måste göra enligt EU-regelverket, säger Karlshamnsverkets vd Henrik Svensson till SVT Blekinge. Verket förbrukar upp till 140 000 liter olja i timmen när det är i full drift. Under 2021 gick det åt 28 000 ton olja, vilket är åtta gånger så mycket jämfört med året innan då 3 600 ton förbrukades.

Hur många block har Karlshamnsverket?

Vid extrema situationer har kraftverkets samtliga tre block nyttjats för att trygga Sveriges elförsörjning. Det har tre ångpannor, turbiner och generatorer på vardera 335 MW el och är Sveriges största fossileldade kraftverk.

Hur mycket co2 släpper Karlshamnsverket ut?

Förra året eldade Karlshamnsverket 3 600 ton olja och släppte ut 11 600 ton koldioxid. Beroende på om anläggningen kör ett eller två block går det åt mellan 70 000 och 140 000 liter olja i timmen. Enligt Henrik Svensson är företagets verksamhet är nödvändig. – Karlshamnsverket är den sista livlinan i kraftsystemet.

Hur mycket el producerar Karlshamnsverket?

Karlshamnsverket drivs med olja och har en total effekt på 662 MW och har haft rollen som reservkraftverk sedan början av 1980-talet. Det är en uppgift som vi tar på största allvar och som vi har blivit riktigt bra på. Man kan säga att kraftverket fungerar som en försäkring för elsystemet.

Har Sverige oljekraftverk?

Sveriges enda oljekraftverk, Karlshamnsverket, har körts intensivt den senaste tiden. Ägaren Uniper, som även äger kärnkraft, har pekat på förtida stängning av svensk kärnkraft som en förklaring.

Har Karlshamnsverket startat?

Mellan den 16 november och 15 mars varje år har anläggningen uppdraget att vara reservkraftverk åt Svenska kraftnät. Men även under den tiden och resten av året kan Karlshamnsverket alltså starta ändå för att producera el när elpriset blir tillräckligt högt.

Hur mycket el produceras i Sverige?

Sveriges elproduktione uppgick till 158,8 terawattimmar (TWh) under 2020. Det är en sänkning med 5,6 TWh jämfört med 2019. Vattenkraften är det kraftslag som producerade mest el och tillförde 71,2 TWh. Det är en ökning med 10,2 procent jämfört med året innan.

Vilken olja använder Karlshamnsverket?

– På Karlshamnsverket använder vi eldningsolja 5 (Eo5) och eldningsolja 3 (Eo3). Oljan kommer från Preems raffinaderi i Lysekil. Enligt Preems hemsida kommer råoljan framför allt från Ryssland.

Finns det oljekraftverk?

Ett oljekraftverk producerar elektricitet genom förbränning av olja. Värmen från förbränningen används till att förånga vatten och ångan driver en ångturbin som i sin tur driver en generator som genererar elenergi. I vissa anläggningar används gasturbiner istället för ångturbiner.

Share this post