Ny

Varfor trakasserar man?

Varför trakasserar man?

Det kan vara att någon säger något eller har ett beteende som gör att du känner dig ledsen, förolämpad, hotad, eller illa behandlad. Trakasserier är ett beteende som är ovälkommet av den som utsätts för dem. Samma beteende kan uppfattas som trakasserier av en person medan en annan person inte blir illa berörd.

Vem är skyldig att handlägga ärendet enligt lag?

till vem den utsatta ska vända sig för att snabbt få hjälp. vad arbetsgivaren måste göra när hen får information om att det förekommer sexuella trakasserier. vad arbetsgivaren gör med den informationen. vem hos arbetsgivaren som ansvarar för att utreda händelser eller påståenden.

Vad göra trakasserier?

Vad kan jag göra om jag utsätts för sexuella trakasserier?

  1. Säg ifrån när någon gör saker som inte känns bra.
  2. Berätta för någon annan.
  3. Be om hjälp.
  4. Säg ifrån tillsammans.
  5. Ta hjälp för att må bättre.
  6. Anmäl trakasserier som händer i skolan, högskolan eller på jobbet.

När blir det trakasserier?

Trakasserier är ett agerande som kränker någons värdighet och som har samband med en eller flera av de sju diskrimineringsgrunderna. Det kan handla om kommentarer, nedsättande skämt, gester eller utfrysning. Exempel på trakasserier kan vara: En lärare hånar en elev för att hen bär huvudduk.

Hur anmäler man trakasserier?

För att anmäla brottet ska du ringa 114 14 eller besöka en polisstation. Är det ett pågående brott, eller en akut situation, ring 112.

Kan man bli anmäld för trakasserier?

För att anmäla brottet ska du ringa 114 14 eller besöka en polisstation. Är det ett pågående brott, eller en akut situation, ring 112. Många brott kan anmälas via e-tjänster.

Vad menas med särbehandling?

Med kränkande särbehandling menas handlingar som riktas mot en eller flera arbetstagare på ett kränkande sätt. Handlingarna kan leda till ohälsa och medföra att de som drabbas hamnar utanför den sociala gemenskapen. Det är värre om det upprepas och pågår under en längre tid.

Hur kan man åtgärda eller stoppa trakasserier?

Åtgärderna beror på situationen Det beror till exempel på omfattningen och arten av trakasserierna, hur arbetsplatsen ser ut samt vilka som ingår i arbetsstyrkan. I första hand kan det vara fråga om att den som trakasserat får en tillsägelse eller en uppmaning att sluta med sitt beteende.

Vad säger lagen om trakasserier?

Diskrimineringslagen syftar till att motverka diskriminering och på andra sätt främja lika rättigheter och möjligheter. Enligt lagen är sexuella trakasserier en form av diskriminering. Arbetsmiljölagen syftar till att förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet, samt att uppnå god arbetsmiljö.

Share this post