Blogga

Hur fungerar Elburen golvvarme?

Hur fungerar Elburen golvvärme?

El-värmegolv Systemet fungerar så att elen värmer upp slingorna som genererar värme och gör golvet varmt. Precis som med vattenburen golvvärme läggs ett lager, oftast flytspackel, ovanpå slingan. Därefter kopplas elkabeln till en termostat där du kan styra hur varmt golvet ska vara.

Hur fungerar ett golvvärmesystem?

Golven värms upp med varm luft, varmt vatten eller med elektriska slingor. Om ditt hus har vattenburen värme ska du ha vattenburen golvvärme, alltså värma upp golvet med varmt vatten. En del värmer upp hela huset med hjälp av golvvärme, medan andra har det mest för att det är skönt med varma golv.

Varför golvvärme?

– Golvvärme ger en stor värmeavgivande yta och man kan därför sänka temperaturen i huset en till två grader, och den upplevda värmen är ändå behaglig. På så sätt sparar man energi för att värma huset, säger Lars Thunström på Thermotech Scandinavia AB.

Är golvvärme ekonomiskt?

Ökad energiförbrukning I de allra flesta äldre hus ger golvvärme ingen värmebesparing. För att få en besparing måste huset lämpa sig för sådan uppvärmning. Det innebär mycket välisolerat golvbjälklag. Du kan då sänka inomhustemperaturen utan att huset upplevs som kallare.

Hur vet man om golvvärmen är el eller vatten?

Kommer värmen från el är det ofta en värmekabel eller en värmematta som läggs under golvet och på så sätt gör det varmt och skönt. När det gäller vattenburen golvvärme är det istället rör som distribuerar värmen i golvet, som i sin tur alstras av en värmekälla.

Hur mycket el drar golvvärme på el?

Hur mycket el drar golvvärme? Generellt ligger kostnaden per m2 för elburen golvvärme mellan 150 kwh – 300 kwh/m2 per år. Sedan beror det också på hur värmesystemet installerats från första början.

Hur lång livslängd är det på värmegolv?

Man brukar räkna med att vattenburen golvvärme håller i 40-50 år. Elslingor håller i 20-25 år. Det kan dock hända att sättningar skadar golvvärmen eller att man spikar i golvet.

Vad kostar det att installera vattenburen golvvärme?

Enligt en grov uppskattning kan vattenburen golvvärme kosta från 800 kronor per kvadratmeter. Jämför du detta med elektrisk golvvärme i form av värmematta eller värmekabel landar du ofta lite lägre, runt 500 kronor per kvadratmeter.

Är det bra med golvvärme?

Fördelar med golvvärme Skönt och behagligt, är det varmt och gott om fötterna kan ofta temperaturen i rummet sänkas något utan att värmekomforten försämras.. Sprider och fördelar värmen bra i rummet, eftersom hela golvet är som en stor radiator. Osynligt – golvvärmen är inte skrymmande som radiatorer kan vara.

Är golvvärme bättre än element?

Golvvärme har en större värmeavgivande yta än radiatorer och därmed kan tempe- raturen på vattnet som cirkulerar i systemet vara lägre, vilket gynnar värmepump- ens verkningsgrad.

Är golvvärme energieffektivt?

Att gå barfota på ett varmt golv tilltalar väl de flesta, särskilt vintertid. Men kan det även vara energieffektivt? Enligt Helena Ahlkvist Johansson, projektledare på Energimyndigheten, kan golvvärmen faktiskt vara energieffektiv om huset lämpar sig för golvvärme och om den är rätt installerad.

Är det dyrt att ha golvvärme på?

Share this post