Ny

Var tas beslut om lagar?

Var tas beslut om lagar?

Det är bara riksdagen som får besluta om lagar. Har en lag beslutats kan den inte stoppas eller ändras på något annat sätt än genom att riksdagen beslutar om en ny lag. En lag kan handla om allt från straff för snatteri till avveckling av kärnkraftverk.

Var finns lagar?

Sveriges lagar och förordningar finns publicerade i Svensk författningssamling. I den blå boken Sveriges rikes lag, som är privatutgiven, finns inte alla svenska lagar och förordningar med. I den finns ett urval av de mest använda lagtexterna.

Finns lagboken online?

Med lagboksappen har du direkt tillgång till hela lagboken i valfri mobil enhet. Stukturen och innehållet är exakt detsamma som i boken, vilket gör att du känner igen dig och snabbt kommer igång. Dessutom uppdateras den i augusti med nya och ändrade författningar.

Vilka är de äldsta lagarna i Sverige?

Den äldsta lagstiftningen i Sverige var landskapslagarna från 1200- och 1300-talen. Varje lag täckte ett landskap. Därför talar man om exempelvis Äldre Västgötalagen (ca 1225) och Upplandslagen (1296). Dessa äldsta lagar var visserligen påverkade av lagarna i Europa, men inte särskilt starkt.

Hur många sidor finns i Sveriges rikes lag?

1978 Regeringsformen och tryckfrihetsförordningen införlivas i Sveriges Rikes Lag. 1982 Lagboken byter färg från brun till blå. 1996 Europarätt kommer för första gången in i lagboken, med Europakonventionen för mänskliga fri- och rättigheter. 2011 Sveriges Rikes Lag fyller 150 år och är 4 467 sidor tjock.

Hur man hittar i en lagbok?

Innehållsregister längst fram och ett sökordsregister längst bak gör att man kan hitta i lagboken om man vet på ett ungefär vad man letar efter. SFS står för Svensk FörfattningsSamling, och som också är namnet på alla våra lagar och förordningar mm.

När kommer lagboken 2022?

Allt med riktig lagbokskänsla. Finns att ladda ned i Google play och App Store – bara för dig som köpt årets lagbok. Tillgänglig från januari 2022 till och med januari 2023.

Vad är den äldsta lagen?

Världens äldsta lagtext är kung Ur-Nammus lag från år 2100 f.Kr. Ur-Nammu härskade i den sumeriska staden Ur i våra dagars Irak, och forskarna har lyckats tyda ca 40 av lagarna som bland annat tar upp stöld och förrymda slavar.

Vad kallas de äldsta nedtecknade lagarna i Sverige?

I Norge nedtecknades landskapslagar under 1100-talet. Landskapen hade vid denna tid ett stort mått av självstyre gentemot centralmakten. I Sverige är den äldsta bevarade landskapslagen den äldre Västgötalagen från 1250.

Share this post