Frågor

Vad menas med delbar lagenhet?

Vad menas med delbar lägenhet?

När du delar bostaden så delar man också på alla kostnaderna för bostaden. Så om en bostad kostar 5000 kronor, blir det 2500 kronor vardera om ni är två. Det här innebär att ni kan ta en lite dyrare lägenhet och få större boyta och troligtvis även bo i ett bättre område än annars. Du får också en mer social upplevelse.

Hur mycket skall en inneboende betala?

En skälig hyra för en inneboende bör bestämmas utifrån hur stor procentuell del av bostaden hyresgästen bor på eller använder. Hyresgästen som hyr in sig som inneboende bör alltså inte betala mer än en fjärdedel av den skäliga hyran för hela bostaden.

Får man stå på två lägenheter?

Utgångspunkten är att det, åtminstone i teorin, är lagligt att ha flera hyreskontrakt samtidigt. Om det dock uppdagas att en hyresgäst inte använder hyresrätten i enlighet med det avsedda ändamålet kan hyresvärden i vissa fall säga upp avtalet.

Hur länge kan man vara inneboende?

Man kan ha en inneboende så länge man vill. Du får bara ta betalt av den inneboende för den del av lägenheten som den använder. Den inneboendes hyra får inte överstiga vad du själv betalar och har du flera inneboende får deras sammanlagda hyra inte heller överstiga din kostnad för hyran.

Vilket typ av boende är bäst?

Bostadsrätten är det perfekta alternativet för dig som vill bo i lägenhet men ändå äga ditt egna boende. –Det bästa är att en bostadsrätt är ett boende till självkostnadspris, du betalar inte dyra pengar som går rakt ner i fastighetsägarens plånbok, säger Mats Lindbäck informationschef på Sveriges BostadsrättsCentrum.

Kan man lägga till en person på hyreskontrakt?

Lägga till en hyresgäst i hyreskontraktet Om hyresgästen vill skriva in ytterligare en hyresgäst i hyreskontraktet, gäller samma regler som vid överlåtelse av hyresrätten. Det innebär att jordabalken 12 kap. 32 § är tillämplig. Där sägs att hyresgästen inte får överlåta hyresrätten utan hyresvärdens samtycke.

Kan en person ta över ett hyreskontrakt?

Hyreslagen §33 beskriver vilka regler som gäller för överlåtelse av lägenhet. I korthet säger lagen att du som hyresgäst kan överlåta din lägenhet till make, maka, sambo eller myndiga barn när du själv inte har för avsikt att bo kvar i lägenheten, på grund av exempelvis en skilsmässa.

Kan man hyra lägenhet på Hemnet?

Vill du hyra eller hyra ut en bostad i andra hand? Nu kan vi hjälpa dig! Idag blir Hemnet delägare i Qasa – en trygg och enkel uthyrningstjänst. Läs mer om samarbetet!

Vad menas med bruksvärdesprincipen?

Bruksvärdesprincipen innebär att lägenheter med liknande standard ska ha samma hyresnivå oavsett efterfrågan och läge. Syftet men bruksvärdesprincipen är att hyresgästen skall ha en säkerhet i sitt boende, besittningsskydd och skydd mot oskälig hyra.

Hur fungerar Hyrenbostad?

På Hyrenbostad.se får du varje månad tillgång till tusentals nya hyresbostäder. Vi har flest hyresbostäder per besökare jämfört med andra hyressidor, vilket betyder fler val för dig. Vi förser sökande dagligen med lediga hyresbostäder i Stockholm, Göteborg, Malmö samt i resten av Sverige och Köpenhamn.

Hur mycket kan man hyra ut sin lägenhet för?

Vilken hyra kan du ta ut? Ofta kan du använda den hyra som du själv betalar som utgångspunkt för vad som är skälig hyra. Om du hyr ut lägenheten möblerad har du rätt att göra påslag på hyran. Tillägget får inte överstiga 15 procent av den hyra som förstahandshyresgästen betalar.

Vad ingår i Bruksvärdeshyra?

Bruksvärdeshyra är det lagstadgade hyressättningssystem som används i dag och som innebär att hänsyn tas till fastighetens och lägenhetens standard, utrustning i lägenheten och i gemensamma utrymmen som tvättstugor, trapphus och gårdar.

Share this post