Blogga

Hur pratar man om lon?

Hur pratar man om lön?

Löneförhandling

  • Svara på frågor positivt utan att ange särskilda belopp.
  • Uppge önskad lön, antingen genom att säga att lönen är förhandlingsbar beroende på vilken position eller ge en ett intervall på enligt dig acceptabel lönenivå.
  • Gör klart för dig vilka minsta lönekrav du har och vad du hoppas landa på.

Får arbetsgivare fråga om tidigare lön?

Det ska bli olagligt att fråga de som söker jobb vilken lön de hade i tidigare anställningar. Enligt den nya lagen får arbetsgivaren inte ställa frågor om vare sig lön, bonus eller andra förmåner under anställningsprocessen.

Kan man fråga om lön på arbetsintervju?

Du måste inte ge ett exakt belopp, ett spann ger både dig själv och arbetsgivaren lite mer utrymme för att förhandla. Du kan även vända på frågan helt. Istället för att själv ge ett belopp, fråga vilken lön de kan erbjuda som motsvarar din erfarenhet och kompetens.

Hur argumenterar man för sin lön?

Visa konkreta exempel Ge konkreta exempel som visar varför du är värd en högre lön istället för att bara säga saker som ”du vet att jag är ambitiös”, ”du vet att jag arbetar bra” och ”du vet att jag är duktig”. Använd dig av de argument du kom fram till efter att ha läst det vi skrev om ovan.

Får man berätta sin lön?

Uppgifter om lön räknas som offentlig handling hos vissa arbetsgivare, exempelvis anställda hos stat, kommun eller landsting. Detta för att de omfattas av offentlighetsprincipen. Då handlingen är en offentlig uppgift hos din arbetsgivare ska den lämnas ut direkt på begäran av vem som helst.

Hur vet man vad man ska begära i lön?

Var beredd på att ge löneförslag Om du inte får någon fråga om vad du begär, så bör du på ett snyggt sätt framföra detta ändå. Om arbetsgivaren lägger ett förslag som ligger för lågt behöver du förklara varför du tycker det. Hänvisa till din tidigare lön om den var bättre och till dina kompetenser.

Share this post