Allmänning

Vad menas med Enzyminduktion?

Vad menas med Enzyminduktion?

Vad innebär enzyminduktion? Att ett läkemedel påverka det andra läkemedlet genom att påverka enzymerna i levern att jobba kraftigare och bryta ner det andra läkemedlet snabbare.

Varför inte Nsaid till äldre?

Antiinflammatoriska läkemedel, som NSAID, kan förvärra och framkalla en hjärtsvikt, varför dessa läkemedel endast ska ges i korta kurer till äldre. För en patient med nedsatt hjärtfunktion/hjärtsvikt är behandling med cox-hämmare (NSAID) direkt riskfylld.

Vad betyder Enzyminhibition?

Svensk definition. Ökning av syntesen av ett enzym tack vare närvaro av någon inducerare som hämmar undertryckandet av den gen som styr enzymsyntesen.

Vad är läkemedelsinteraktioner?

Med interaktioner avses situationer där ett läkemedel ändrar effekten av ett annat läkemedel. Slutresultatet kan vara att det senare läkemedlets effekt förstärks eller försvagas. I vissa fall uppkommer en effekt som inte framträder i vanligt tillstånd.

Vad händer med läkemedlen i den naturligt åldrande kroppen?

När du blir äldre förändras kroppens förmåga att omsätta läkemedel, det vill säga ta upp, fördela, bryta ner och utsöndra dem. Kroppens olika organ blir också ofta mer känsliga för läkemedel. Det är samtidigt viktigt att komma ihåg att förändringarna är olika hos varje person.

Vad är möjliga biverkningar av NSAID?

Möjliga biverkningar. Listan över möjliga biverkningar av NSAID-preparat är lång, men allvarliga problem är sällsynta. De vanligaste biverkningarna är magsmärtor, illamående, kräkningar, diarré, huvudvärk, yrsel, trötthet och synrubbningar.

Vilka sjukdomar är skadliga för NSAID-preparat?

Det finns en del sjukdomar för vilka användning av NSAID-preparat kan vara skadligt. Detta gäller huvudsakligen sår eller blödningar i magsäcken och allergi mot någon av ingredienserna. NSAID-preparat kan i ovanliga fall förorsaka astmaanfall hos personer som har (svår) astma.

Vad är icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel?

Icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel eller Non Steroidal Anti-Inflammatory Drugs (NSAID) är en grupp av läkemedel som verkar inflammationsdämpande, smärtlindrande och febernedsättande. NSAID verkar genom att blockera Cyklooxygenas (COX) enzym och därvid minskar mängden prostaglandiner i kroppens celler.

Share this post