Blogga

Ar presentkort en vara eller tjanst?

Är presentkort en vara eller tjänst?

Tidigare ansågs alla köp av presentkort vara flerfunktionsvouchers, om det inte var angivet exakt vilken vara eller tjänst som presentkortet gällde. Nu krävs till exempel att det går att köpa varor med olika momssatser i butiken, för att presentkortet ska räknas som en flerfunktionsvoucher.

Hur redovisar man presentkort?

Betalning görs med presentkort (enfunktionsvoucher) Vid betalning med en enfunktionsvoucher är momsen redan redovisad. När vouchern sedan löses in redovisar man en intäkt i företaget. (Den intäkt som redovisas vid utnyttjandet av presentkortet ska inte tas upp som momspliktig omsättning.

Hur Konterar man presentkort?

En försäljning av presentkort klassificeras normalt som en kortfristig skuld och bokförs i kontogrupp 24. En intäkt vid inlösen av presentkort klassificeras normalt som en huvudintäkt och bokförs i kontogrupp 30 till 34.

Hur fakturerar man presentkort?

Vid inköpet av en flerfunktionsvoucher (presentkort) finns inte någon ingående moms att redovisa eftersom utställaren inte redovisat någon utgående moms. Momsen redovisas när varor eller tjänster tillhandahålls i utbyte mot presentkortet.

Är det en vara eller en tjänst?

Varor är vanligen saker man kan ta på. Till varor räknas även fastigheter, gas, kyla och el. Tjänster är allt annat som kan säljas. Frågan om det är en vara eller en tjänst som omsätts har betydelse för bland annat bedömningen av beskattningsland, skatteplikt och skattesats.

Hur bokför jag inköp av presentkort?

En kostnad för en skattefri förmån av presentkort redovisas normalt som en personalkostnad i kontogrupp 76 och momsen redovisas som ingående moms (negativ skuld) för en momsregistrerad fysisk eller juridisk person.

Hur bokföra betalning med presentkort?

Försäljning med presentkort som betalmedel Vid försäljning av varor eller tjänster där presentkort nyttjas av kunden ska konto 2421 debiteras med den summa presentkortet avser. Lägg till 2421 som betalkonto så kan du använda smartmallarna i bokföringen och sedan sätta 2421 som betalkonto.

Vad är momsen på presentkort?

Presentkort är ju något som ställer till det när det gäller att kunna lyfta ingående moms. Vid inköp av presentkortet ingår ingen moms utan den uppstår först när något handlas för presentkortet.

Hur bokför man försäljning av presentkort?

Vad är skillnaden på vara och tjänst?

Med vara förstås materiella ting, bland dem fastigheter och gas, samt värme, kyla och elektrisk kraft. Med tjänst förstås allting annat som kan tillhandahållas (1 kap. 6 § ML, artikel 14, 15 och 24.1 i mervärdesskattedirektivet).

Vad innebär en vara?

vara i ordbok från 1870 Betydelse: Uppehålla sig för tillfället och för kortare tid på något ställe. Betydelse: Brukas stundom i enahanda betydelse [som Räcka].

Share this post