Rekommendationer

Hur snabbt flyttar sig tanderna efter tandstallning?

Hur snabbt flyttar sig tänderna efter tandställning?

Risken att tänderna går tillbaka är störst de första åren efter behandling. Om du vill behålla resultatet måste du använda din retainer, detta är ditt ansvar. Det är viktigt att du följer råden och hör av dig om något skaver, lossnar eller inte fungerar.

Kan en spricka i tanden läka?

Ibland kan sprickan sträcka sig mot tandköttet och tandroten. En tand med en lodrät spricka som ännu inte nått tandköttet går vanligtvis att återställa. Sträcker sig sprickan däremot under tandköttskanten kan den behöva avlägsnas.

Kan tänder flyttar på sig efter tandställning?

Tänderna och käken tenderar att flytta tillbaka till sin ursprungliga position efter tandställning. Ju mer komplex felställning eller korrigering desto mer sannolikt kommer ett återfall att vara. För att förhindra att detta inträffar är det viktigt att hålla tänderna på plats.

Hur länge ska man ha skena efter tandställning?

Hur länge retainern behövs är olika från person till person och måste prövas individuellt. Vissa personer kan behöva ha den hela livet. Efter att retainern tas bort kan små förändringar ske i bettet. Sådana förändringar sker hela livet, även på personer som inte har haft tandställning.

Hur snabbt flyttar sig tänder?

De största förändringarna sker under första tio veckorna efter tandregleringen. En svår fråga är hur länge fixeringen ska pågå. För att motverka att tänderna går tillbaka kan det ibland vara nödvändigt med livslång retention. – Många patienter är väldigt måna om en jämn tandrad.

Hur känns spricka i tand?

Patienten kan ha olika symtom, allt från lätt ömhet till svullnad och värk. Andra vanliga fynd är ömhet vid perkussion och vid palpation. Fistelbildning kan också ofta förekomma.

Hur lång tid tar det för tänder att flytta sig?

Hur lång tid tar en behandling? En behandling tar i de flesta fall runt ett och ett halvt till tvår år med fastsittande tandställning. Behandlingar kan också pågå mellan sex månader och tre till fyra år, beroende på hur stor avvikelse man har.

Share this post