Allmänning

Vilket gangsnitt?

Vilket gängsnitt?

Det finns fyra typer av gängverktyg: gängtappar med rak spånkanal, spåndrivande gängtapp, spiralspets och pressgängtappar. Vilken typ som är bäst att använda beror på det hål som ska gängas, om det är ett bottenhål eller ett genomgående hål, och på komponentens material.

Hur använder man Gängverktyg?

GÄNGNING: Efter att du borrat ett hål så tar du en gängtapp med rätt dimension och ”gängar om”, alltså skruvar i den som en vanlig skruv tills det går enkelt. Man ska inte behöva ta i när man skruvar när det är klart. Gör några varv i taget för att få det så noga som möjligt, alltså skruva in 2ggr, ut 2ggr osv.

Kan man borra i stål?

Vanliga metallborr duger bra för att borra i mjuk metall som koppar och aluminium. Men för hårda material som rostfritt stål är det bäst att använda borr av kromvanadium, kobolt eller titankarbid.

Hur gör man hål i stål?

Om du ska borra hål i härdat stål eller gjutjärn, behöver du ett borr med härdad spets, som ger borret superkrafter. Vanligtvis har skären på ett metallborr en vinkel på 118 grader, och det gör att borret kan skära sig genom metallen.

Vad används gängsnitt till?

Ett gängsnitt är ett skärande verktyg oftast tillverkat av snabbstål (HSS) som används till att skära utvändiga gängor på till exempel axlar, rör och skruvar.

Hur fungerar en Gängsats?

Gängtappar används till att skära invändiga gängor med (oftast i metall) och är vanliga inom verkstads- och tillverkningsindustrin. Med tappen skär man gängor i runda hål (invändiga gängor), så att man sedan kan sätta i en skruv i hålet. Gängtappar finns i tusentals varianter och dimensioner.

Vad används gängsnitt?

Kan man borra i metall?

Metallborr. Det finns olika typer av metallborr för att borra i Metall. Vill man ha ett borr som klarar av hård metall kan man kolla efter borr med högre halt av kobolt i. Titta efter borr som är märkta HSS-Co eller M42 vilket innebär att de är gjorda av HSS-stål med extra kobolt i.

Share this post