Allmänning

Finns foretagsnamnet redan?

Finns företagsnamnet redan?

Du kan beställa en förhandsgranskning av Bolagsverket av ett eller flera företagsnamn för att kontrollera om det företagsnamn du har tänkt dig är ledigt eller om det redan finns registreringar som kan komma att bedömas som hinder mot ditt förslag. Det kostar 1 400 kronor (momsfritt) per namnförslag.

Vad kan ens företag heta?

Företagsnamnet måste gå att särskilja från namn på andra företag, föreningar eller varumärken. Namnet ska inte kunna förväxlas med andra företagsnamn. Företagsnamnet får inte innehålla uttryck som diskriminerar eller förolämpar någon. Det får inte heller innehålla något som kränker någons upphovsrätt.

Är namnet skyddat?

För enskild näringsverksamhet, handelsbolag och kommanditbolag får du skydd för namnet i det län där verksamheten finns. Aktiebolag och ekonomiska föreningar får skydd i hela landet. Ensamrätten till ett företagsnamn gäller inom den verksamhet som du har registrerat för företaget.

Hur vet man om ett företagsnamn är ledigt?

Du kan beställa en förhandsgranskning av Bolagsverket av ett eller flera företagsnamn för att kontrollera om det företagsnamn du har tänkt dig är ledigt eller om det redan finns registreringar som kan komma att bedömas som hinder mot ditt förslag.

Hur kommer man på ett företags namn?

Här är några saker som kommer att vägleda dig:

  1. Ett företagsnamn bör vara lätt att komma ihåg. Det bör vara kort.
  2. Sticka ut från mängden.
  3. Namnet bör säga något om ditt företag, dina produkter och tjänster.
  4. Det ska vara tidlöst.
  5. Ett bra namn ska vara ett reklamverktyg i sig.
  6. Det bör finnas ett tillgängligt domännamn.

Hur vet man om ett namn är skyddat?

Det kan du göra genom att visa upp intyg från till exempel kunder, leverantörer och branschorganisationer. Vidare bör du visa var och hur länge företagsnamnet använts, gärna tillsammans med exempel på användningen, till exempel i form av annonser, kataloger och broschyrer.

Share this post