Populära

Vad menas orientering?

Vad menas orientering?

Orientering är en fascinerande idrott, där man använder karta och kompass för att snabbt hitta vägen mellan olika kontrollpunkter i terrängen. Dessa punkter, kontroller, är i terrängen markerade med en orange-vit nylonskärm och på kartan med en röd eller lila cirkel.

Vad är Gaffla i orientering?

G. Gaffling – När deltagare har olika banor på samma sträcka i en stafett eller har slingor i olika ordning på en individuell tävling.

Har man orienteringen i?

Det finns speciella orienteringsskor också, som ofta har metalldubbar i sulorna för bättre fäste. Dem köper man lättast ute på större orienteringstävlingar, dit det brukar komma firmor som specialiserat sig på utrustning för orientering.

Hur fungerar orientering?

Vad är orientering? Orientering är en sport som går ut på att du, men hjälp av ett kompass och en karta, ska ta dig runt på obekant mark och hitta till olika kontroller. Kontrollerna är markerade på kartan och det är din uppgift att ta dig dit så snabbt som möjligt.

Hur går en orienteringstävling till?

Vid orienteringstävlingar och motionsarrangemang används ofta skala 1:10 000 och 1:7 500. En enkel tumregel är att stryka de två sista siffrorna i skalan för att få veta hur många meter en centimeter på kartan är i verkligheten.

Vad behöver man för att orientera?

En orienteringsbana är uppbyggd av en start (violett triangel), ett antal kontroller (violetta numrerade ringar) och ett mål (violett dubbelring). Hitta var på kartan du är och till vilken kontroll du ska. Du ska besöka kontrollerna i nummerordning.

Vad betyder Split i orientering?

Den andra stora tjänsten för orienterare är Winsplit. Winsplit gör att man kan se i detalj hur lång tid man har använt mellan olika kontroller, så kallade sträcktider. Man kan jämföra sig med andra, och man kan också se vem som hade de snabbaste tiderna mellan olika kontroller.

Vad innebär en ledstång?

En ledstång är ett tydligt objekt i skogen man kan följa för att komma rätt. Det gäller att hitta en lämplig ledstång som ligger i ens väg så det inte blir någon stor omväg. För en nybörjare kan ledstänger bestå av exempelvis vägar, stigar, kraftledningar, staket, bäckar och stenmurar.

Vilka utövar orientering?

Orientering är en inkluderande idrott som kan utövas av alla, från barn till äldre. Den är skonsam mot kroppen, kräver inte så mycket förkunskaper, är inte dyr att utöva och det enda kravet som ställs på dig som deltagare är att du bär oömma kläder och bra och bekväma skor.

Vilka är orienteringens 5 Grundmoment?

Orienteringen består av fem grundmoment

  • Förstå var på kartan du är och vart du ska.
  • Passa kartan.
  • Välj och planera din väg.
  • Genomför din plan och kontrollera att du är på rätt väg.
  • Hitta/ta kontrollen.

Kan inte orientera?

Orienteringsförmågan försämras vid demenssjukdom, ofta i ett tidigt skede. Det ökar risken att gå vilse, till exemepl på väg hem från matbutiken eller busshålplatsen. Senare i sjukdomsförloppet kan det vara svårt att hitta i sin egen lägenhet. Även förmågan att orientera sin kropp i rummet försämras gradvis.

Share this post