Blogga

Vad betyder Key Lime?

Vad betyder Key Lime?

Key lime pie, den amerikanska klassikern har sitt utspring på den sydligaste ön Key West nere i den subtropiska ökedjan Florida Keys. Pajen har fått sitt namn från den speciella limefrukten Key lime som endast växer här på öarna.

Varför heter det Key Lime Pie?

Key lime pie har sitt ursprung från Key West i Florida,USA. Pajen har fått sitt namn av de små söta limefrukterna som växer där. Men det går också bra att göra den på vanliga limefrukter. Genom att man silar bort skalen får pajen en fräsch och lagom mild smak av lime.

Vad innehåller kondenserad mjölk?

Kondenserad mjölk eller kondensmjölk är mjölk där vatten har borttagits så att bara cirka 25 procent återstår, till exempel genom vakuumindunstning, varvid återstoden minskar i volym, blir brungul och tjocknar till en sirapsliknande konsistens.

Hur nyttigt är kondenserad mjölk?

Väljer man fel sorts kondenserad mjölk blir resultatet misslyckat. I dagens kondenserade mjölk kan en del tillsatser förekomma, till exempel vitaminer. Kondenserad getmjölk lär vara ett alternativ vid vissa former av mjölkallergi.

Vad kan man använda istället för kondenserad mjölk?

Rör ihop kokosmjölk och sirap i en liten kastrull. Låt koka upp, sänk sedan värmen och låt puttra. Rör med jämna mellanrum. Beroende på vilken kokosmjölk du använder tar det olika lång tid för vätskan att reduceras, men när du har en tjock, gyllene kolasås drar du kastrullen från värmen och tada!

Finns det laktosfri karamelliserad mjölk?

Ja den innehåller laktos. Kondenserad betyder bara att den är indunstad dvs mindre vatten, allt annat i mjölken finns kvar.

Kan man använda dulce de leche istället för kondenserad mjölk?

Om du väljer att inte öppna burken med sötad kondenserad mjölk och istället ta bort etiketten, täcka den med vatten i en rymlig kastrull och låta vattnet koka i 4 timmar så får du karamelliserad mjölk eller som den också kallas, dulce de leche.

Vad kan man använda istället för karamelliserad mjölk?

Gör du egen sötad kondenserad mjölk på vanlig röd mjölk med 3% fetthalt så ser slutresultatet precis ut som i affären. Lite gul i tonen, lite tjock och seg. Gör du den däremot på laktosfri mjölk eller vegansk mjölk så blir den något mörkare – det ser nästan ut som en kolasås.

Share this post