Allmänning

Vad far man for ett trad?

Vad får man för ett träd?

Det varierar förstås mycket, men siffran 350 kr som du nämner är ett vanligt kubikmeterpris för en tall som ger både massaved och timmerkvalitet. Räknat på en avverkningskostnad på 100 kr per m3 och att en ”medelstor” tall ger 0,4 m3 virke så blir trädets nettovärde 100 kr.

Vad är Alnarpsmodellen?

ALNARPSMODELLEN I KORTHET Alnarpsmodellen är, mycket förenklat, en modell som svarar på frågan ”Hur mycket kostar det att få tillbaka samma träd, av samma art och kondition, på samma plats som det värderade trädet?”.

Hur många kubik får man från ett träd?

Ingångsvärdena är diameter och höjd. Du anger omkrets. För att få diameter så dividerar du omkretsen med 3.14 (pi) och får i ditt fall 47,7 cm. Det värde du får ut är i m3sk.

Hur värderar man ett träd?

Priset för ett skadat eller nedhugget träd i urban miljö kan fastställas med ett exakt belopp. Med hjälp av verktyget Alnarpsmodellen från SLU kan exempelvis en stor parklind värderas till 484 120 kr per kubikmeter.

Vad är Högstam?

Träd som är tre eller fler gånger omplanterade skall ha en stamhöjd på minst 180 cm, s.k. högstam.

Hur mycket virke får man ut av ett träd?

Hur mycket (ark)papper får man ut av ett träd i genomsnitt? För att producera 1 ton kopieringspapper går det åt ca 3,3 m3fub virke. Räknat på en stor tall eller gran som ger 0,5 m3 virke, så räcker ett träd till ca 25.000 ark A4-papper.

Hur mycket kan man sälja ett träd för?

Det vanliga är att man måste betala för att bli av med ett enda träd. Om det däremot är ca tusen träd eller fler i ett och samma område som skall avverkas vid ett tillfälle kan värdet bli 200:- till 500:- för en gran beroende på storlek, läge och kvalitet.

Hur många kubikmeter per träd?

1,3 m3sk motsvarar ca 1 m3fub (fastkubikmeter under bark), som är ett vanligt betalningsmått. Antag ett pris på 400 kr per m3fub. Det priset är en bedömd sammanvägning av aktuella timmer- och massavedspriser och är vad man kan få betalt (netto) för trädet vid en avverkning av ett skogsbestånd.

Vad är en fullvuxen Björk värd?

70 000 kr/m3, efter klippning och fogning och klart för användning upp mot det tredubbla.

Vad menas med att en planta är buskig?

Är oftast frilandsodlade. Buskig: En planta utan väldefinierade huvudgrenar.

Share this post