Allmänning

Varfor konsumerar ungdomar alkohol?

Varför konsumerar ungdomar alkohol?

Många ungdomar som dricker alkohol säger att de tycker om känslan och att alkohol gör saker roligare. Alkohol kan också kännas som ett hjälpmedel för att bli modigare och känna sig mer attraktiv. Och skulle det gå lite snett kan man kanske skylla på fyllan. ”Dricker man inte är man rädd att folk sprider det vidare.

Hur ofta festar ungdomar?

Sex procent av eleverna i nian svarar att de minst en gång i månaden dricker alkohol som motsvarar minst fyra stora burkar starköl vid ett och samma tillfälle. Bland elever i gymnasiets årskurs 2 svarar 19 procent att de dricker så mycket alkohol minst en gång i månaden.

När är det okej att dricka alkohol?

Är du frisk bedöms risken för skador av alkohol vara liten om du dricker färre än tio standardglas i veckan. Ett standarglas motsvarar 50 cl folköl, ett litet glas vin (10-15 cl) eller 4 cl sprit. Men, det är viktigt att komma ihåg att alkohol påverkar oss väldigt olika. Även hur vi dricker spelar roll.

I vilken ålder dricker man mest alkohol?

Riskbruk är vanligare bland män än kvinnor och allra vanligast bland unga (1). 22 procent i åldern 16-29 år uppger själva att de har ett riskfyllt drickande. Trots att det kan upplevas som en hög siffra är det en tydlig förbättring mot tidigare och hela elva procent lägre än för femton år sedan.

I vilken ålder sker ofta alkoholdebuten och varför är en sen Alkoholdebut bättre än en tidig?

Alkoholdebuten sker ofta i tonåren. En sen alkoholdebut minskar risken för framtida beroende drastiskt. Hur påverkas toleransnivån för alkohol varje gång du dricker? För varje gång man dricker sig berusad höjs ens toleransnivå.

Vad händer när en minderårig dricker alkohol?

Den som uppsåtligen eller av oaktsamhet bryter mot detta och köper ut alkohol till en minderårig kan dömas för olovligt anskaffande av alkohol till böter eller fängelse i högst 2 år, och vid grovt brott högst 4 år. Detta följer av 11 kap. 7 § alkohollagen.

Share this post