Allmänning

Vilken bensin till 4 takts batmotor?

Vilken bensin till 4 takts båtmotor?

För fyrtaktsmotorer finns det särskild alkylatbensin (T4) att köpa. Innan man använder alkylatbensin i nyare båtmotorer bör man först ha ett godkännande från båtmotortillverkaren. Den mer komplicerade tillverkningen samt de små volymerna gör att alkylatbensinen trots skattesubvention är dyrare än vanlig bensin.

Vilken bensin till Mercury båtmotor?

SeaFox, Mercury och Tohatsu kan alla användas med det nya e10 bränslet som lanserades i Sverige den 1:a augusti 2021. E10 är bensin som innehåller upp till 10% etanol. Är man bekymrad kan man istället tanka e5 som endast innehåller 5% etanol.

Vad för någon bensin i Crossen 4 takt?

98 oktan behöver inte innehålla mer energi eller brinna snabbare än 95.

Vilken bensin till båtmotor Yamaha?

I tvåtakts Yamaha-utombordare rekommenderar man att 98E5-bränslet skall användas. Under en lång förvaring avdunstar lätta föreningar från bensinen, varför det kan vara svårt att starta motorn med ett bränsle som stått i tanken över vintern. Det räcker ofta med att tanka färsk bensin för att förhindra startproblemen.

Vilka båtar klarar inte E10?

När det gäller båtar är situationen annorlunda, då många båtmotorer är äldre än motorer inom fordonsflottan. Därför kommer det vara fler som inte kommer kunna hantera E10 bensin. Då ska E5 användas. För båtar kan motor och bränslesystem vara från två olika tillverkare.

Vilken bensin till Mercury optimax?

Jämför utombordare

SeaPro 150
Luftinsug Prestandatrimmat spiralinsugningsgrenrör
Bränsleinduktionssystem Datorstyrd elektronisk bränsleinsprutning (EFI) med multiportfunktion
Växelströmsgenerator ampere/Watt 60 ampere/756 watt (remdriven)
Rekommenderat bränsle Minst blyfri 87-oktanig bensin (R+M/2) eller max. 90 RON 10 % etanol

Vad tankar man 4 takt med?

I fyrtaktsmotorn förses motorn normalt sett med smörjmedel från ett separat oljetråg. Om du är osäker på om din motor är tvåtakt eller fyrtakt, kolla om det finns ett separat oljetråg eller en oljesticka. I så fall är det en fyrtaktsmotor, och då ska du använda Aspen 4.

Vilken bensin ger mest effekt?

Motorer som är inställda (mappade) för 98 oktan kan däremot dra mer bränsle om man tankar 95 oktan. Då kommer motordatorn att sänka tändningen vilket i de flesta fall leder till ökad bränsleförbrukning.

Vilken bensin till Suzuki båtmotor?

Samtliga Suzuki 4-takts utombordare är godkända för E10. När det gäller äldre 2-taktsmotorer så är motorer från 1995 godkända för E10. Vi hänvisar även till motorns instruktionsbok. Om ägaren är osäker på årsmodell och/eller saknar instruktionsbok till den aktuella motorn rekommenderar vi i så fall E5 (98 oktan).

Kan man köra Yamaha på E10?

Följande Yamaha-produkter är direkt kompatibla med E10: Yamaha motorcyklar, mopeder, ATV, snöskoter, snöslungor, elverk och golfbilar byggda efter 1990. Yamaha utombordsmotorer och vattenskotrar byggda efter 2003.

Share this post