Trendig

Nar ska man ta in morotter?

När ska man ta in morötter?

Morötter sås tidigt på våren, i april, eftersom morotsfrö kan ta lång tid på sig att gro (12-16 dygn). Morötter skördas efter hand under sommaren, de tidiga morötterna skördas i mitten av juli. Upptagning av morötter pågår till slutet av september, då lagringen av vintermorötterna som såtts i maj och juni börjar.

När så morötter ute?

Morotsfrön går att så direkt när tjälen har släppt och jorden blivit torr nog för att bearbeta. Morotsfröna ska sås ca 1 cm djupt och avståndet mellan fröerna i raden bör vara ca 4-5 cm. Avståndet mellan raderna när man ska odla morötter ska hållas till ca 30 cm – då är det lätt att komma åt att rensa och skörda.

När vet man att morötterna är klara?

Titta under blasten Det bästa knepet för att veta om morötterna kan skördas är att helt enkelt titta på den del av roten som brukar sticka upp lite ur jorden, eller pilla lite i jorden så att den syns. Om den ser ut att vara av en fingers bredd ungefär – prova att dra upp och se.

Hur kallt klarar morötter?

Svar: De flesta rotfrukter samt kål och lök lagras bäst så nära 0 grader som möjligt. Lök, purjo och brysselkål tål även ett par minusgrad men inte mer. Blir det kallare blir hållbarheten sämre.

Hur sent kan man odla morötter?

Den andra metoden är att odla morötter i upphöjda bäddar, t ex pallkragar, som värms upp tidigare på våren. C. En tredje metod är att så ute sent på hösten. Morotsfrön gror vid +5°, men klarar frystemperaturer, därför kan sådderna överleva vintern och komma igång så fort det blivit tillräckligt varmt.

När kan man odla i pallkrage?

Äntligen börjar våren närma sig och du kan så de allra första grönsakerna i din pallkrage. Det gäller att välja sorter som gror snabbt och tål, eller till och med gillar, en del kyla. Bra sorter att så i tidigt på säsongen är rädisa, sallat, spenat, rucola, palsternacka och ärter.

Share this post