Rekommendationer

Vad tyckte Key om valfrihet i skolan?

Vad tyckte Key om valfrihet i skolan?

I min drömda skola råder – sedan den ovan angivna grunden är lagd – valfrihet i alla ämnen. Skolan upptager alla dessa, som en väl försedd matsedel, men ingen påtvingas dem.

Vad gjorde Ellen Key?

Ellen Key var författare och ledande debattör vid sekelskiftet 1900. År 1910 lät hon vid Vättern bygga gården Strand, som blev vallfartsort för intellektuella. I sitt testamente gjorde hon sedan gården till vilohem för kvinnliga arbetare. Hon sympatiserade med socialdemokratin, men idéer gick alltid före partipolitik.

Vilken kritik har riktats mot Ellen Key?

Hon var tidigt emot barnaga, men tyckte också att kriminella skulle hindras att bli föräldrar. Ylva Mårtens porträtterar en legendarisk och motsägelsefull debattör inom barnuppfostran – Ellen Key. Hon var tidigt emot barnaga, men tyckte också att kriminella skulle hindras att bli föräldrar.

Vad tyckte Key om Kindergarten och varför?

Ellens pedagogiska funderingar om hur ett barns uppfostran skulle stärka individualiteten och det fria växandet förutsatte en mor som var hemma och tog hand om sina barn. Hon var emot så kallade kindergarten där barn behandlades i grupp och började uppträda i flock och leka efter en speciell plan.

Vad dog Ellen Key av?

Åderförkalkning och en hjärnblödning ledde till hennes död i hemmet kl. 00.20 den 26 april 1926. Key hade krävt att all flärd omkring hennes bortgång skulle undvikas, och hon vilade därför i en kista av ek på en bädd av vildblommor (blåsippor) och grönt från barndomshemmet Sundsholm samt från Strand.

Var Ellen Key korsord?

Ellen Karolina Sofia Key (uttal: [kej]), född 11 december 1849 i Gladhammars socken utanför Västervik, död 25 april 1926 i hemmet Strand på sydsluttningen av Omberg vid Vättern, var en svensk författare, pedagog och kvinnosaksideolog.

Vad tyckte Ellen Key om Kindergarten?

Vad hette boken som hon skrev år 1900 och som översattes till 26 olika språk?

Genom boken Barnens århundrade skaffade sig Ellen världsrykte då den översattes till 26 olika språk. I Tyskland trycktes den upp i många upplagor och när den utkom i Italien 1906 blev den en succé precis som i England.

Vem skrev Barnets århundrade?

Ellen KeyBarnets århundrade: studie / Författare

Vad är mitt pedagogiska credo?

I mitt pedagogiska credo redogör jag för min pedagogiska grundsyn vad gäller lärande, undervisning och lärarens roll samt på vilket sätt den kommer till uttryck i mitt arbete som lärare inom högre utbildning.

Share this post