Trendig

Hur far man vit sparris?

Hur får man vit sparris?

För att odla vit sparris bör man öka planteringsdjupet och radavståndet så att det går att kupa upp jord över plantorna. Första året odlas plantorna på samma sätt som de gröna. Året därpå börjar man att kupa upp jord över dem innan skotten börjar skjuta upp ur marken på våren.

Vad äta till vit sparris?

Kokt vit sparris med Hollandaisesås toppad med parmaskinka. Annan lufttorkad skinka eller rökt eller gravad lax blir också gott. Kan uteslutas om man vill ha vegetariskt.

Hur mycket ska man skära bort på sparris?

Grön sparris behöver oftast inte skalas men man kan göra det om den är grov och har ett tjockt och trådigt skal. Enligt Pontus är det enkelt att veta hur mycket av sparrisen som ska skäras bort, trixet är att böja den tills den bryts av. – Den gröna sparrisen är mjäll och har en kraftig smak.

Kan man äta allt på sparris?

Njut av våren – käka sparris! Grön nyskördad späd sparris behöver i allmänhet inte skalas, men om sparrisen är grov är skalning att rekommendera. Den vita sparrisen har grövre skal än grön och skalas alltid, från ett par centimeter nedanför knoppen och ned till roten.

Var kan man köpa Sparrisplanta?

Med kraftiga sparrisplantor kommer man snabbt igång och kan få skörd redan året efter planteringen. Lämplig tid för plantering är april-maj. Genom Klostra får du välutvecklade sparrisplantor. Att själv odla sparris från frö fördröjer skörden med 2-3 år.

När kan man köpa vit sparris?

Sparris, både vit och grön, har hos oss en kort säsong i maj/juni.

Hur förvarar man färsk vit sparris?

Vit sparris ska förvaras svalt. Lägg den i kylskåpets grönsakslåda, där håller sparrisen i upp till två veckor.

När kommer den vita sparrisen?

När är det säsong för sparris?

Färsk svensk sparris har kort säsong. Den skördas under perioden april till juni. Vi är många som nu räknar dagarna tills den första leveransen kommer. Sparris är en liljeväxt och finns i två olika varianter, grön och vit.

Kan man äta hela gröna sparrisen?

Enligt Pontus är det enkelt att veta hur mycket av sparrisen som ska skäras bort, trixet är att böja den tills den bryts av. – Den gröna sparrisen är mjäll och har en kraftig smak. Den är också mer mångsidig än den vita, man kan äta den både rå och tillagad. Det man ska tänka på att inte tillaga den för länge.

Vad göra med Sparrisstjälkar?

Sparrissoppa à la stump

  1. 4 portioner. Det här behöver du: 1 liter grönsaksfond. 1 knippe sparrisstjälkar. 0,5 dl grädde. salt och peppar. Gör så här: Sköj sparrisen. Håll sparrisen i bägge ändarna och bryt av. Lägg toppstjälkarna åt sidan så länge och skär ner rotdelen i småbitar.
  2. Tid: 20 minuter. Svårighetsgrad. Lätt.

Share this post