Allmänning

Vad hander om man dricker alkohol i skolan?

Vad händer om man dricker alkohol i skolan?

Tidig alkoholdebut och regelbundet alkoholdrickande under uppväxtåren skadar kroppens organ, framförallt hjärnan och kan ge negativa effekter på den kognitiva förmågan. Skolan är en naturligt alkoholfri miljö och har en viktig funktion att vägleda ungdomar i att inte dricka alkohol.

Vad händer om man kommer full till skolan?

Det är viktigt att veta att socialtjänsten har sekretess. Om det nu var socialtjänsten som du var hos finns det troligtvis en journal där. I journalen finns resultatet av de formulär du fyllt i och annan information rörande ditt bruk av alkohol. Denna journal kan du själv be att få läsa så vet du vad den innehåller.

Får man dricka på skolan?

Skolan får ha ordningsregler som förbjuder att elever har vissa föremål på skolans område ur ordnings- eller säkerhetssynpunkt (så länge inte ordningsreglerna strider mot lag), så när alkoholen hittas har skolans personal rätt att vidta vissa åtgärder.

Är det olagligt att ha alkohol i skolan?

Om en minderårig bär runt på alkohol i en väska på skola får en lärare alltså inte beslagta denna. Det torde inte vara aktuellt att tillämpa nödreglerna i ett sådant fall. Eftersom det är olagligt för den minderåriga att inneha alkohol (även om den inte förtärs) kan dock läraren ta hjälp av polis.

Hur mycket frånvaro får man ha i grundskolan?

Vad som ska anses som frånvaro är inte specifikt reglerat. Elever ska delta i den verksamhet som skolan anordnar för att ge den utbildning som de ska få. Enligt Skolverkets bedömning är det läraren som i den enskilda situationen får avgöra om en elev har deltagit i undervisningen eller inte.

Får man ge elever kvarsittning?

Tillsägelser, utvisning och kvarsittning Hjälper inte det får de visa ut en elev ur klassrummet. De kan också ge en elev kvarsittning efter skolan slutat. Om en elev har med sig något som stör, eller som kan skada någon, får läraren eller rektorn ta hand om det tills skoldagen är slut.

Share this post