Blogga

Hur mycket vager en elmotor?

Hur mycket väger en elmotor?

En elmotor som levererar 74 kW behöver ingen växellåda, kan väga 25 kg och bestå av två delar varav en är rörlig. En elmotor behöver ingen olja och har små kylbehov. En elmotor kan dessutom tillfälligt överbelastas ganska rejält.

Hur funkar växelströmsmotor?

En växelströmsmotor består av två huvudkomponenter. En stillastående cylinderformad del, statorn, och en roterande del inuti statorn som kallas rotor. När man släpper på elströmmen till statorn bildas ett magnetiskt kraftfält som påverkar rotorns lindningar så att det även där bildas ett magnetiskt kraftfält.

Hur kyls en elmotor?

Elmotorer tål en viss mängd med mycket högre strömstyrkor – bara de får tillfälle att kyla ner sig. Finns det ordentlig kylning kan en elmotor tillfälligt överbelastas flera gånger sin nominella effekt. Därför brukar de flesta elbilar ha vattenkylda elmotorer.

Hur mycket tyngre är en elbil?

Det är stort och väger ofta mellan 200 och 500 kg, men eftersom elbilar saknar andra tunga komponenter såsom, förbränningsmotor, växellåda och bränsletank med bränslet, blir skillnaden inte så stor.

Vad använder man en elmotor till?

Elmotorer omvandlar elektrisk energi till rörelseenergi. De kan vara så små att de finns i armbandsur till så stora att de kan driva tåg och ubåtar. Många verktyg och köksredskap drivs av elmotorer. De finns överallt i vår vardag.

Hur fungerar elbil i kyla?

Men hur långt kan man köra med elbil på vintern? Låga temperaturer gör att räckvidden blir kortare. Vid riktigt låga temperaturer runt 20 minusgrader, får du räkna med 35-45 % kortare räckvidd än det officiella WLTP-värdet. Det tar dessutom längre tid att ladda ett kallt batteri.

Hur fungerar en AC motor?

Denna grupp induktionsmaskiner innefattar elektriska maskiner vars driftsätt är baserat på ett roterande magnetfält i luftgapet mellan stator och rotor. Den viktigaste och mest använda maskinen i denna grupp är den asynkrona AC induktionsmotorn med en kortsluten rotor.

Är elbilar tyngre än vanliga bilar?

De kom fram till att däck, bromsar och vägbana slits mer ju tyngre fordonet är, och att ”EV:s” (electric vehicles) väger cirka 24 procent mer än motsvarande bensin- eller dieselbilar.

Share this post