Rekommendationer

Vad drivs turbons Turbinhjul?

Vad drivs turbons Turbinhjul?

Hur fungerar en turbo? Turboaggregatet drivs av hastigheten och trycket i avgaserna som lämnar förbränningsrummet. Den energi som inte fullt ut kunnat tillvaratas i förbränningsrummet driver ett turbinhjul som via en gemensam axel driver ett kompressorhjul i andra änden av turbon.

Vem utvecklade turbon?

Turbon är ingalunda någon ny uppfinning. 1905 tog schweizaren Alfred Buchi patent på turbon som inledningsvis främst användes inom flygindustrin. De första serieproducerade turbobilarna kom från General Motors 1962, dels Oldsmobile Cutlass Jetfire, dels Chevrolet Corvair Monza Spyder.

Vem uppfann Wastegaten?

Ja, SAAB uppfann wastegaten, som den ser ut i dag och såg till att få det att fungera.

Varför har tunga fordon en turbo?

Turboaggregat på till exempel lastbilar saknar ofta wastegate, turbon är istället gjord för att nå sitt maximala laddtryck vid motorns maxvarv.

Vad är Lättrycksturbo?

Lättrycksturbo = liten turbo som släpper laddtrycket tidigare. Vilket betyder mer bottenvrid fast sämre på högre varv. Turbo = typ tvärtom, en turbin som behöver avgastryck för att fungera, ju högre avgastryck dvs ju högre varv du har destu mer laddar den. Över en viss nivå då där wastegaten släpper trycket.

Vilket år kom turbo?

Vad gör en laddluftkylare?

Laddluftkylarens uppgift är att kyla ned den insugsluft som komprimeras inuti förbränningsmotorer för att mer luft per kubikcentimeter ska få plats i cylindrarna. En intercooler av universal modell är ofta gjord i aluminium och utrustad med cellpaket som hjälper den att kyla effektivt.

Var Saab först med turbo?

Saab var faktiskt inte först ut med turbo. Tekniken hade sedan tidigare använts av bl a Chevrolet, Porsche och BMW. Men det Saab gjorde var att montera turbo i en familjebil och förfina laddtrycksregleringen via den s.k. waste-gate ventilen.

Share this post