Allmänning

Ar det farligt att ta i ett elstangsel?

Är det farligt att ta i ett elstängsel?

Elstängsel är säkert och pålitligt Ett elstängsel är försås en fysisk barriär för djuren, men minst lika viktigt är att det också är en psykologisk barriär. När djuret har fått en första stöt kommer det att instinktivt hålla ett avstånd till stängslet. Stöten som djuret får är kraftfull, men inte farlig.

Hur mäta elstängsel?

Använd en Voltmätare och kontrollera så att aggregatet faktiskt ger den utspänning som den ska. Koppla bort stängsel- och jordanslutning och mät direkt vid ingången till jord- och stängselanslutning på aggregatet. Spänningen ska vara mellan 7000-9000 Volt, och är det lägre än så bör aggregatet repareras.

Vad gäller för elstängsel?

Stängselapparaten skall vara avsedd för ändamålet samt uppsatt enligt tillverkarens anvisningar. Utöver detta så ska stängselapparatens anslutning på matande sida, alltså 230 volt, vara utförd enligt gällande föreskrifter. Det finns inga särskilda krav på tillstånd från vår sida vad gäller elstängsel.

Hur många volt är det i ett elstaket?

En spänning på ca. 4000 volt i stängslet rekommenderas alltid då den är rätt så skrämmande för de flesta djur och säkerställer att de inte rymmer eller inte tränger in.

Hur fungerar ett elstängselaggregat?

Elstängslets hjärta är själva elstängselaggregatet. Elaggregatet är kopplat till jordning och stängslets ledande material (stängseltråd, elband). Elaggregatet ger regelbundna högspänningspulser som alstrar spänning mellan eltråden och marken.

Vad behövs till elstängsel?

Elstängslets alla delar – allmänt

  • Stängselaggregat (nätdrivet eller batteridrivet);
  • Jordspett – per utgående joule (pulsenergi) behövs ett jordspett, gärna så långt som möjligt, slås ner i marken så djupt som möjligt, på ett fuktigt ställe om möjligt.
  • Stolpar.
  • Isolatorer.
  • Eltråd, rep eller band.

Share this post