Rekommendationer

Vad ska man jobba med efter utbrandhet?

Vad ska man jobba med efter utbrändhet?

Ta hjälp av karriärcoach. Att lämna den bransch som ledde till sjukskrivning är lättare sagt än gjort, men kan vara nödvändigt för att inte hamna i samma situation igen. Trygghetsrådet och många kompetensföretag har karriärcoacher som kan hjälpa till med att jobba fram en bild av ett nytt nästa steg.

Vad händer i kroppen vid utmattningssyndrom?

Om balansen mellan stress och återhämtning under en längre tid inte fungerar kan kroppen börja ta skada. Ofta märks det genom att kroppen på olika sätt försöker signalera att stressnivån är för hög. Du kan till exempel känna dig väldigt trött, få svårt att sova, hjärtklappning eller besvär från magen och tarmarna.

Hur vet man när man kan börja jobba efter utmattningssyndrom?

Återgång till arbete efter utmattning eller stresssjukdom Mjukstarta – några veckor innan det är dags att återgå till arbete kan det vara bra att boka in sociala arbetsplatsbesök där medarbetaren kommer in och får träffa chefen, fika med arbetskamrater och vistas på arbetsplatsen utan att ha krav på sig.

När orken är borta?

Du kan ha fått en depression om du under en längre tid känner dig nedstämd, trött, inte har någon ork eller om du känner att du har tappat lusten även till sådant som du brukar tycka om att göra. Det är viktigt att inte vänta för länge med att söka hjälp.

När börja jobba efter utmattning?

– De flesta är tillbaka och mår bättre inom tre månader, åtminstone på deltid. Men för att komma dit är det alltså viktigt att få rätt stöd och hjälp. För det hjälper inte att bara få prata av sig, eller att se sjukskrivningen som en lösning.

Vad händer med hjärnan vid utbrändhet?

Det är möjligt att den som drabbats av utmattningssyndrom kan kompensera för sämre minne och sämre koncentrationsförmåga under en begränsad tid, på bekostad av exempelvis mental trötthet. Tar hjärnan skada av långvarig stress? – Hjärnan påverkas generellt negativt av stress och kan bli utmattad.

Share this post