Rekommendationer

Ar ekologisk bomull battre?

Är ekologisk bomull bättre?

Ekologisk bomull är bättre för alla som jobbar med bomullsplantagen, då de inte blir utsatta för kemikalier och bekämpningsmedel som kan vara skadliga för hälsan. Eftersom farliga kemikalier är förbjudna i alla led av produktionsprocessen är ekologisk bomull också bättre för textilarbetarna.

Vilka miljöproblem är förknippade med bomullsodling?

Så mycket som 29 000 liter vatten kan krävas för att producera ett kilo bomull! Det används även ofta stora mängder insekts- och ogräsdödande kemikalier. Ett kilo bomull räcker till fem till sex t-shirts. Konventionell bomullsodling har därmed en stor påverkan på sötvattnets kretslopp och dess biologiska mångfald.

Vad är bättre än bomull?

Blanda TENCEL™ lyocell och polyester Vi får helt enkelt en textil som håller längre, med bättre färgbeständighet och som torkar snabbare. För även om lyocell är bättre än bomull på många sätt så behövs det ändå en viss del polyester för att få en riktigt bra kvalitet.

Vad är skillnaden mellan ekologisk bomull och vanlig?

Till skillnad från vanlig bomull så odlas ekologisk bomull utan några som helst kemiska bekämpnings- eller konstgjorda gödningsmedel vilket leder till att odlingen har en mindre inverkan på vår jord och människorna som odlar bomullen.

Vad innebär det att bomull är ekologisk?

Genom att undvika gifter i jorden och luften skyddar vi djur som fåglar och bin från att utsättas för farliga kemikalier. Det innebär att den biologiska mångfalden kan bli större vid ekologisk odling och innebära upp till 50% fler organismer i marken än vid odling av konventionell bomull.

Varför är bomullsodling ett stort miljöproblem?

– Bomullen är miljövärstingen bland textilier. Den kräver stora mängder bekämpningsmedel och vatten, vilket orsakar både miljö- och hälsoproblem, säger Emma Alm, som arbetar på Naturskyddsföreningens avdelning Handla miljövänligt.

Vilka naturresurser behövs för att producera bomullsplagg?

En naturlig, resurskrävande odling Bomull kommer från bomullsbusken som trivs i ett varmt klimat. För att växa behöver bomullsbusken mycket sol och vatten och därför krävs ofta konstbevattning. Stora mängder vatten används därför vid odling, men även vid färgning och beredning av textilierna.

Hur har produktionen av kläder påverkat miljön?

Klädtillverkningen tär också på jordens resurser i form av vattenanvändning, markanvändning och utsläpp av kemikalier. För att ta fram ett kilo bomullstyg går det till exempel åt 10 000 liter vatten. Bomullen odlas dessutom ofta i länder med vattenbrist. Trots det är kläder ofta billigt.

Share this post