Rekommendationer

Kan man skolja nasan varje dag?

Kan man skölja näsan varje dag?

Det är enkelt att göra och har inga skadliga biverkningar. Regelbunden nässköljning är en god vana. Vanligtvis räcker det att skölja näsan en gång om dagen, till exempel på morgonen eller kvällen. Men när du är täppt i näsan eller vid perioder med mycket pollen kan du skölja näsan flera gånger om dagen.

Vad händer om man tar nässpray för ofta?

Nässpray minskar svullnaden i näsan under en förkylning genom att dra ihop kärlen, men vår kropp anpassar sig till den koncentrationen man tar. Efter ett tag så får man istället svullen nässlemhinna när man inte tar preparaten. Ju längre tid du använder det, ju större problem blir det.

Vilken nässpray blir man inte beroende av?

Nezefri erbjuder ett naturligt sätt att lindra nästäppa, med hjälp av eteriska oljor och mineralrikt havsvatten. En vanlig nässpray bör inte överanvändas då det kan leda till beroende. Nezefri kan användas precis när du vill, hur ofta du vill eftersom att innehållet är helt naturligt.

Är det farligt att skölja näsan?

Det går inte att bota allergi med nässköljning men många upplever att det leder till bättre livskvalitet och färre besvär. Att skölja näsan är helt ofarligt så länge saltvattnet inte är för starkt och rekommenderas ofta av läkare som komplement till vanliga allergimediciner.

Varför skölja näsan?

Därför ska du skölja näsan: Nässköljning håller näsan ren från slem, smuts och damm. Nässköljning håller näsan fri från pollen. Nässköljning kan användas som ett komplement till annan behandling vid exempelvis förkylning, allergiska näsbesvär eller nästäppa under graviditet.

Hur ofta kan man ta koksaltlösning?

En del sköljer näsan varje dag i förebyggande syfte medan andra bara sköljer när de har besvär. Om hösnuvan är värst på natten kan det vara bra att skölja innan man går och lägger sig. Om du sköljer regelbundet är det bäst att använda rent salt utan tillsatsämnen, som exempelvis jod.

Kan man använda för mycket koksaltlösning?

Att äta en större mängd salt innebär stor förgiftningsrisk. Tidiga symtom är stark törst, kräkningar, diarré. Utspädda koksaltlösningar (fysiologisk koksaltlösning) för till exempel ögonsköljning eller som näsdroppar, är ofarliga.

Har blivit beroende av nässpray?

Det kan vara svårt att sluta med avsvällande nässprej om du har använt det i mer än tio dagar i följd. Slemhinnan i näsan vänjer sig och svullnar genast om du inte använder sprejen. Det bästa är att helt sluta med den avsvällande nässprejen på en gång. Du kommer att vara täppt i några dagar innan det blir bättre.

Hur vet man att man är beroende av nässpray?

Avsvällande nässpray kan orsaka nästäppa om du använder det för länge eftersom slemhinnan i näsan då har vant sig vid behandlingen. Om du har använt nässpray i mer än 10 dagar så svullnar nässlemhinnan upp direkt om du inte använder nässprayen. Du har då utvecklat ett slags nässpraysberoende.

https://www.youtube.com/watch?v=51YwkhrUYe4

Share this post