Allmänning

Vad kan det vara om man har ont i orat?

Vad kan det vara om man har ont i örat?

Värk i ett eller båda öronen kan bero på många olika orsaker. Du kan ha en virusinfektion, en infektion med bakterier eller en inflammation i hörselgången. Det är ofta svårt att veta varför man har ont i öronen. Örat har tre delar, ytterörat, mellanörat och innerörat.

Vad gör man om man har öroninflammation?

Öroninflammation läker ofta av sig själv. För att det ska göra mindre ont kan du försöka minska svullnaden i näsa och öron, genom att: höja upp huvudänden med till exempel flera kuddar när du ska sova. höja upp huvudändan på ditt barns säng genom att exempelvis lägga tjocka böcker under sängbenen.

Varför får man Hörselgångsinflammation?

Akut örongångsinflammation är vanligt. Hos vissa kommer inflammationen i samband med bad, simning eller dykning. När vattnet håller hörselgången fuktig under lång tid, är det lättare för bakterier att få fäste där. Andra vanliga orsaker är att peta sig i öronen med tops, att använda öronproppar eller in ears hörlurar.

Hur länge ska man vara hemma med öroninflammation?

Om barnet är över sex månader kan även ibuprofen ges. Barnet ska vara besvärsfritt och feberfritt minst ett dygn innan det går tillbaka till förskolan/skolan. Om ditt barn har öroninflammation i det ena örat och det andra örat är friskt behövs ingen efter kontroll (oavsett om barnet har fått antibiotika eller inte).

Hur känns Hörselgångsinflammation?

Symtom vid hörselgångsinflammation Klåda i örat. Svullnad/ömmar. Smärta. Tillfälligt nedsatt hörsel (ofta i samband med bad eller dusch).

Kan öroninflammation läka av sig själv?

Ofta kommer öroninflammation i samband med en förkylning. Öroninflammation brukar gå över av sig själv, men ibland behövs behandling. Öroninflammation brukar börja plötsligt och gå över på några dagar. Det kallas därför akut öroninflammation eller akut otit.

Hur lång tid tar det innan öroninflammation går över?

Öroninflammation brukar gå över av sig självt inom ett par dagar och du behöver oftast inte söka vård. Om du har besvär som gör att du behöver ta kontakt med vården är det viktigt att du ringer till vårdmottagen först, och inte åker dit direkt.

Share this post