Frågor

Ar sjukvardsforsakringen avdragsgill?

Är sjukvårdsförsäkringen avdragsgill?

Ja, kostnaden för sjukvårdsförsäkring är avdragsgill. Den delen är skattefri. Övriga delen av försäkringen ska däremot förmånsbeskattas med 60% och innebär bl. a. kostnader för läkemedel, operation och vård på sjukhus.

Vilka varor är momsfria?

Här följer några exempel på varor där omsättningen är momsfri:

  • läkemedel som lämnas ut mot recept eller säljs till sjukhus.
  • skepp för yrkesmässig sjöfart.
  • fastigheter.
  • konstverk som konstnären eller dennes dödsbo säljer själv om försäljningen är högst 300 000 kronor under ett beskattningsår.

När är sjukvård avdragsgillt?

Om en arbetsgivare betalar för offentligt finansierad vård som ges till en anställd, är det en skattepliktig förmån för den anställde. Kostnaden för vården är avdragsgill. Privat vård som en arbetsgivare betalar åt en anställd är inte avdragsgill för arbetsgivaren, men är samtidigt inte skattepliktig för den anställde.

Vad ingår i hälsovård?

Det gäller både offentligt finansierad och privat hälso- och sjukvård. Skatteverket anser att till skattepliktig hälso- och sjukvård hör vanliga läkarundersökningar, allmänna hälsoundersökningar, tandvård, provtagningar, röntgen, operationer m.m. Värderingen ska i normalfallet ske till marknadsvärde.

Vilket konto bokförs sjukvårdsförsäkring på?

Lämpliga konton att lägga upp är: 7624 Sjukvårdsförsäkring, avdragsgill. 7389 Övriga kostnader för förmåner. 7399 Motkonto skattepliktiga förmåner.

Hur bokför man sjukförsäkring?

En kostnad för en skattepliktig förmån av sjuklöneförsäkringar bokförs normalt i kontogrupp 76 för anställda och i kontogrupp 69 för delägare som inte är anställda. För anställda sker förmånsbeskattningen i lönekörningen och redovisas som en kostnad (debetering) och en negativ kostnad (kreditering) i kontogrupp 73.

Vad är momsbefrielse?

Om du beräknar att din försäljning inte kommer bli större än 30 000 kronor exklusive moms första beskattningsåret omfattas du automatiskt av momsbefrielse. Är du befriad och bara säljer varor och tjänster inom landet som omfattas av befrielsen ska du inte registrera dig för moms. Befrielsen är frivillig.

Är det moms på apoteksvaror?

Anges läkemedelskostnader med eller utan moms? Läkemedel som är lämnas ut mot recept eller säljs till sjukhus är momsbefriade. Kostnader för receptförskrivna läkemedel och för rekvirerade läkemedel anges exklusive moms. På läkemedel som säljs receptfritt är det 25 procent moms.

Hur bokför man hälsovård?

En kostnad för en skattepliktig förmån av sjukvård och hälsovård redovisas tillsammans med den ingående momsen i kontogrupp 76 för anställda och i kontogrupp 69 för egenföretagare.

Share this post