Allmänning

Vad snackar afghaner for sprak?

Vad snackar afghaner för språk?

De två största språken är dari och pashtu som också är Afghanistans två officiella språk. Dari och pashtu är indoeuropeiska språk och därmed besläktade med de flesta språk som talas i Europa, däribland svenska. Dari är särskilt nära besläktat med farsi, som talas i Iran. Dari och pashtu skrivs med arabiska bokstäver.

Vad heter olika folkslagen i Afghanistan?

De fyra största folkgrupperna är pashtuner, tadzjiker, hazarer och uzbeker. Det finns en utbredd diskriminering av hazarerna. Bland de andra mindre folkgrupperna i landet återfinns bland annat turkmener, araber, kirgiser och nuristanier.

I vilket land pratar man persiska?

Det är statsspråket i Iran och talas av mer än 60 procent av befolkningen i landet. Andra länder där persiskan är utbredd är Afghanistan, Uzbekistan, Qatar, Tadzjikistan, Förenade Arabemiraten, Irakiska Kurdistan, USA, Kanada och delar av Västeuropa. Språket tillhör den indoeuropeiska språkfamiljen.

Hur säger man hej på dari?

Hälsningsfraser

سلام salam Hej!
شام بخیر scham bacher God kväll!
شب بخیر schab bacher God natt! (m, f)
خدا حافظ choda hafez Hej då! (informell)
تا دیدار بعد ta didar bad På återseende! (formellt)

Vilken folkgrupp är talibaner?

Taliban (pashto: طالبان), av arabiskans pluralis av ṭālib (طالب) för ”student”, är en politisk-religiös väpnad islamistisk och pro-pashtunsk rörelse som grundades i Kandahar 1994 och behärskade merparten av Afghanistan åren 1996–2001 och åter tog makten sommaren 2021.

Hur många ensamkommande afghaner finns i Sverige?

De senaste åren har man kunnat se en markant ökning i antalet asylsökande ensamkommande barn i de nordiska länderna. Förra året sökte 2,250 barn asyl i Sverige, av dem var 780 afghaner.

Hur många talibaner finns det Afghanistan?

Den afghanska regeringen ansågs av talibanerna vara marionetter för USA och deltog inte i samtalen. I december 2019 uppskattade USA:s militär att det fanns närmare 60 000 talibaner i regionen. Det var en ökning från cirka 25 000 år 2011.

Vad är gränsen till Afghanistan?

Afghanistan räknas enligt olika källor till Centralasien, Sydasien eller Mellanöstern. Landet är bergigt och saknar kust. Det gränsar till Pakistan i söder och öster, Iran i väst, Turkmenistan, Uzbekistan och Tadzjikistan i norr, och Kina allra längst i öster.

När blev Afghanistan självständigt?

Landet Afghanistan som vi känner det grundades år 1747, var under en del av 1800-talet brittiskt protektorat och blev självständigt år 1919. År 1979 invaderades landet av Sovjetunionen till stöd för en svag kommunistisk regering.

Vad är Afghanistan i Asien?

Afghanistan, formellt Islamiska republiken Afghanistan, persiska: جمهوری اسلامی افغانستان; pashto: د افغانستان اسلامي جمهوریت, är ett land i södra Asien. Afghanistan räknas enligt olika källor till Centralasien, Sydasien eller Mellanöstern. Landet är bergigt och saknar kust.

Share this post