Allmänning

Vad gor man med tulpanlokar efter blomning?

Vad gör man med tulpanlökar efter blomning?

Knipsa av den vissna blomman så att löken kan satsa all kraft på att bilda nya sidolökar i stället för frön. Ge tillskottsnäring som gynnar lökbildning, lämpligast är benmjöl som myllas ner på hösten eller tidig vår. Komposterad stallgödsel är också mumma för tulpaner.

Hur många gånger blommar tulpaner?

Tulpaner är för det mesta ettåriga växter, däremot finns det en del sorter som är fleråriga och producerar nya lökar, vilket gör att de fortsätter att blomma även efter ett år. Då är det däremot de nya lökarna som blommar, och inte de ursprungliga.

När tar man upp tulpanlökar?

När är det dags att plantera ut sina tulpanlökar Plantera dina tulpanlökar från september fram till någon vecka innan tjälen går ned i marken. Ju längre norrut desto tidigare plantering. Plantera gärna tidigt på hösten. Lökarna är då i bästa skick och de får gott om tid att etablera sig före vintern.

Hur sparar man tulpanlökar?

Du kanske inte behöver luckra så djupt, tulpanerna bör ju ligga ca 10-15 centimeter djupt och så djupt behöver man knappast luckra. Om du ändå vill ta upp tulpanerna så använd gärna lökkorgar. Ta sedan upp korgen och gräv ner den i någon sandig jordhög, gödsla med benmjöl och låt blasten vissna ner.

Hur många år blommar tulpaner?

Sköta tulpanlökar En tulpanlök blommar aldrig två år i rad, däremot sätter den sidolökar som i sin tur kan bli tillräckligt livskraftiga för att blomma kommande säsong. Därför bör du alltid låta blasten sitta kvar tills den har vissnat ner helt. Näringen går nämligen tillbaka ner i löken.

När ska man ta upp lökar?

Om löken blommar Det bästa är att skörda löken så fort man märker att en hård och ganska rak stängel kommer upp ur blasten. Löken och blasten kan ätas direkt, men inte lagras på vanligt sätt. Vill man ändå lagra, kan man hacka och frysa in och blasten funkar fint att strimla och torka.

Share this post