Blogga

Vad ar Loke Gud over?

Vad är Loke Gud över?

Loke är en riktigt skum figur, från början av jättesläkt, men närmast en fosterbror till Oden. Han är egentligen ingen gud, men är mycket mäktig och trollkunnig. Han retas, ljuger och trivs med att ställa till det för människor och gudar. Loke är gift med den fridsamma Sigyn och tillsammans har de sonen Narve.

Vad gjorde guden Loke?

Loke skiljer sig genom att vara en »trickster« – en typ som inte är odelat god utan spelar gärna orent spel och luras, ljuger, stjäl och ingår tvivelaktiga avtal. Någon som försätter sig själv och andra i trångmål, och som upprör gudarna – och får ställa allt till rätta igen.

Vilka är Lokes barn?

Loke hade sönerna Vale och Narfe med sin hustru Sigyn. Med jättinnan Angerboda hade han barnen Fenrisulven, Midgårdsormen (även kallad Jormundgand) och Hel som styr över dödsriket Hel. Fenrisulven kommer under Ragnarök sluka Oden och Midgårdsormen kommer strida med Tor och de kommer döda varandra.

Vilka överlever Ragnarök?

De överlevande gudarna är bland annat Tors söner Mode och Magne samt Odens söner Vidar, Balder och Höder, Odens broder Höner och de flesta av asynjorna. En ny era stundar, och den skall ledas av Balder. Men ondskan har inte försvunnit helt, då Nidhugg ännu lever.

Var Loke och Tor bröder?

Den största skillnaden är familjeförhållandena. Tor och Loke spelar bröder i filmen, men i litteraturen är Loke och Oden bröder.

Vad heter ormen i asatron?

Midgårdsormen är son till Loke, en jättelik orm som ligger ihoprullad i världshavet och biter sig själv i svansen. Fenrisulven är bror till Midgårdsormen, en stor varg som asarna fjättrat fast i urberget. När Ragnarök, världens undergång, kommer, ska Fenrisulven slita sig loss och döda Oden.

Hur många barn hade Oden?

Oden har många namn och är både krigsgud och dödsgud. Till hans boning Valhall kommer hälften av de krigare som dött i strid. Han är den enögde allfadern som offrat sitt öga för att kunna se allt som händer i världen. Med Frigg har han sonen Balder och med Jorden har han sonen Tor.

Var Loke en jätte?

Loke var släkt med jättarna, men bodde i Asgård bland en nordiska gudarna. Han hade tre barn med jättekvinnan Angerboda: Fenrisulven, Midgårdsormen och Hel, vilka samtliga blev ohyggliga bestar.

Share this post