Rekommendationer

Hur namnges nya kvarter?

Hur namnges nya kvarter?

Det finns flera olika sätt att namnge gator, parker och kvarter. Ett sätt är att kategorisera alla namn inom ett område eller stadsdel. I till exempel stadsdelen Lilla Ursvik är alla kvarteren uppkallade efter diverse frukter och bär, medan gatunamnen i Rissne är baserade på olika militära begrepp.

Vem bestämmer namn på gator?

Det är kommunen som avgör vilka namn gator och andra allmänna platser ska ha.

Vem sätter namn på vägar?

Alla bostadsentréer ska ha en unik adress. Om en väg saknar namn kan dess vägförening eller samlade boende längs med vägen ge förslag på namn. Kommunen har en namnsättningsgrupp som tar fram förslag på gatunamn i tätorterna.

Varför finns Kvartersnamn?

Kvartersbegreppen tillmättes förr en större betydelse än själva gatunamnet. Det berodde på att gatunamnen oftast ändrades medan kvartersnamnen var någorlunda stabila. På äldre gatuskyltar syns därför kvartersnamnet över gatunamnet.

Vad är en gata?

En gata är en väg i stadsmiljö, ett långsträckt stycke av markytan i en stad, avsedd att främja trafik, av gående eller fordon, och därmed sammanlänka olika regioner och fastigheter i staden. Ordet gata syftade ursprungligen på en väg som gick mellan inhägnader, exempelvis hagar, tomter eller byggnader.

Har namngett gata?

Har du tänkt på varför gatan där du bor heter som den gör? En med stenkoll är kartingenjör Maria Ramelius, som namnger våra nya gator och kvarter. När en ny gata ska få ett namn eller en befintlig gata ska byta namn hamnar frågan på kartingenjör Maria Ramelius bord på stadsbyggnadsförvaltningen.

Kan man byta gatunamn?

Kommunen ska enligt lagtext tillämpa god ortnamnssed. Det betyder bland annat att vi inte ska förändra eller byta ut existerande gatunamn utan starka skäl, att namn ska vara lättstavade och att nya namn inte ska vara alltför lika andra namn i staden.

Hur många vägar finns det i Sverige?

Antalet gator eller vägar med en eller flera adresser är 399 175 i hela landet.

Share this post