Blogga

Vad finns mellan ryggkotorna?

Vad finns mellan ryggkotorna?

Mellan kotorna finns korta ledband. De längsta ledbanden sträcker sig längs med hela ryggraden. Mellan varje ryggkota finns en disk med brosk. Leden mellan kotorna kallas planled.

Kan Kotkompression läka?

Ibland kan återkommande ryggsmärta bero på akut kotkompression eller sviter efter tidigare kompressioner. Smärtan klingar successivt av då kotan är läkt, vanligen efter ca 2-3 månader, men kotan återfår aldrig sin ursprungliga höjd. Behandling: Oftast klarar man av att med viss hjälp lindra smärtan.

Vad finns det för något mellan varje kota i ryggraden?

Mellan varje ryggkota går det ut nerver till kroppens olika delar som ger oss känsel och rörelseförmåga. I ryggmärgens nedersta del finns ett knippe nervtrådar som ibland kallas för ”hästsvansen”. De nerverna leder bland annat till urinblåsan, tarmen och muskler i benen.

Vad heter muskeln på sidan av ryggen?

Den breda ryggmuskeln, kallad latissimus dorsi på latin, är en av kroppens största muskler. Den ansvarar för att dra överarmarna bakåt, inåt och nedåt.

Hur lång tid tar det att läka en kotkompression?

Ryggkotan läker av sig själv i ett sammanpressat läge inom 6–12 veckor. Vid flera kotkompressioner uppkommer så småningom kutryggighet och längdminskning. Vid en eller flera kotkompressioner är utredning för osteoporos viktig och vid behov förebyggande behandling inklusive läkemedel.

Kan kotglidning läka?

Det är ovanligt med komplikationer. Vanligtvis läker kotorna så småningom av sig själva i ett sammanpressat läge. Men ibland kan du ha ont längre. En del kan ha ont i ryggen så länge som ett år efter skadan, även om värken minskar med tiden.

Kan man ha en extra ryggkota?

Det är svårt att veta om ryggvärken kommer på grund av din lumbosacrala övergångskota. Cirka 80% av svenskarna har ont i ryggen någon gång, 30% återkommande och 10% dagliga besvär. Det finns många med en extra ländryggskota som ej har ländryggsbesvär.

Share this post