Rekommendationer

Kan man trana om man har ont i axeln?

Kan man träna om man har ont i axeln?

Ont på framsidan av axeln Baksidan av skuldran, den så kallade rotator-cuffen, kan ofta med fördel tränas om man har problem på framsidan av axeln. När musklerna som roterar armen utåt blir starkare, hjälper det till att förbättra funktionen i axeln, så att belastningen på framsidan minskar.

Vad ska man göra om man har ont i axeln?

Kontakta en vårdcentral om du har ont i nacken och axlarna och inte blir bra på två veckor. Du kan också kontakta en fysioterapeut, naprapat eller kiropraktor. Sök vård direkt på en vårdcentral eller jouröppen mottagning om något av följande stämmer in på dig: Du får plötsligt en kraftig, ihållande nackhuvudvärk.

Kan inte lyfta armen uppåt efter fall?

Rotatorcuffskada. Vid en Rotatorcuffruptur får du en skada i axelleden. Den kan uppstå vid fallolyckor och skador när axeln går ur led, men också till följd av nötning och åldersförändringar. Vanliga symptom relaterade till en rotatorkuffskada är svaghet i axeln, nedsatt rörlighet och smärta vid belastning.

Hur vet man om man har inflammation i axeln?

Smärtan sitter i axeln och strålar ut i utsida i över- och underarm. Det gör mycket ont att röra armen och det är svårt eller omöjligt att sova. En smärtbåge (ökad smärta kring 90-130 graders armlyft ut från kroppen) kan föreligga i början och slutet av perioden.

Hur känns en överansträngd axel?

Problemet kan bero på både åldersförändringar och överbelastning. Ibland beror axelproblem på stelhet uppkommen av stillasittande och snedbelastning eller överansträngning. Värken kommer ofta tillsammans med nack- och ryggproblematik. Frusen axel är ett tillstånd som börjar med smärta när du rör axeln.

Kan inte röra armen efter fall?

Kontakta genast en vårdcentral eller en jouröppen mottagning om du har ramlat, har ont och inte kan använda armen. Sök vård på en akutmottagning om det är stängt.

Kan inte rotera armen?

En operation kan behövas Unga personer som skadat rotatorcuffen kan behöva opereras, medan äldre personer inte brukar ha nytta av en operation. Hos äldre går behandlingen därför i första hand ut på att dämpa smärtan och inflammationen. Det är viktigt att rörelseträna för att bibehålla rörligheten I axelleden.

Share this post