Ny

Vad ar en KVA kod?

Vad är en KVÅ kod?

En åtgärdskod är en kod som används för statistisk beskrivning av åtgärder i bland annat hälso- och sjukvård. Koder ur Klassifikation av vårdåtgärder (KVÅ) är obligatoriska att rapportera till Socialstyrelsens hälsodataregister.

Hur funkar en UV lampa?

En UV-lampa är en lampa, oftast lysrör, som utsöndrar ultraviolett ljus. Den används bland annat i terrarier för att ersätta delar av solljuset (de ultravioletta strålarna) som en vanlig glödlampa inte kan producera och som är nödvändiga för reptiler.

Varför kan vi inte se ultraviolett ljus?

Strålningen har kortare våglängd än det synliga ljusets. Den mest kortvågiga delen av UV-ljuset, kallad UVC, absorberas av atmosfärens ozonlager. Det vi mest berörs av är därför UVA- strålningen, som når djupt ner i huden och påskyndar dess åldrande, och UVB-strålningen som får hudens ytskikt att bli tjockare.

Vilka KVÅ koder ger ersättning?

Antal KVÅ-koder som kan registreras vid ett besök är max 6. KVÅ-koder som har direkt koppling till Krav- och kvalitetsboken kapitel 6. Koderna i listan reglerar särskild ersättning för till exempel tolk och besök på hjälpmedelscentral.

Hur används KVÅ?

KVÅ kan användas för att beskriva planerade och utförda vårdåtgärder (utreda, förebygga, behandla och följa upp) i processen.

Vad visar en UV-lampa?

Genom att lysa på ämnen som fluorescerar (återemitterar ljus) går det att upptäcka t. ex. urinfläckar, kroppsvätskor och kemikalierester.

Vad kommer UV ljuset ifrån?

Ultraviolett ljus (UV-ljus) är alltså osynlig strålning från solen och från vissa konstgjorda ljuskällor t. ex. på en arbetsplats.

Vilka effekter har UV strålning på bakterier och andra mikroorganismer?

Bakteriedödande ultraviolett strålning (UV) är en desinfektion metod som använder kortvågigt ultraviolett ljus för att döda eller inaktivera mikroorganismer genom att förstöra nukleinsyror och störa deras DNA och lämnar dem oförmögna att utföra vitala cellfunktioner.

Share this post