Blogga

Hur lange galler ett sekretessavtal?

Hur länge gäller ett sekretessavtal?

Sekretessen enligt ett sekretessavtal gäller så länge parterna beslutat att den ska gälla. Det finns inga regler i lagar över hur länge sekretessen ska gälla. Om det, som i ditt fall, inte finns någon tidsangivelse får man istället lösa frågan genom avtalstolkning.

Hur skriver man sekretessavtal?

Juristens tips hur du skriver ett sekretessavtal

  1. Se till att definiera vad som omfattas av sekretessen, dvs vad som faktiskt utgör konfidentiell information.
  2. Se till att även utomstående som kan komma i kontakt med konfidentiell information omfattas av avtalet.
  3. Tänk på att det finns undantag från sekretessplikten.

Vad händer om man bryter mot sekretessavtal?

Om en person bryter mot ett sekretessavtal kan den andre kräva skadestånd eller ett förutbestämt belopp (vitesbelopp) beroende på vad man bestämt i avtalet. Ett röjande av företagshemlighet kan också innebära ett brott mot lag om skydd för företagshemligheter.

Måste man skriva på sekretessavtal?

Har du en affärsidé och behöver prata med utomstående om den som exempelvis investerare, konsulter och eventuella medarbetare är det en god idé att skriva ett sekretessavtal. På så sätt kan du skydda din idé ifrån spridning och användning.

Hur länge håller en tystnadsplikt?

Sekretessen gäller både skriftliga och munt- liga uppgifter. Sekretessen gäller så länge som risken för men kvarstår, högst i 70 år. Sekretessen gäller alla medarbetare som hanterar sekretessbelagda handlingar eller arbetar inom sjukvård och har kontakt med patienter.

Hur länge gäller reglerna om sekretess och tystnadsplikt?

Samma regler, utan undantag, gäller oavsett vem som är patient och vad patienten vårdats för. Tystnadsplikten gäller även efter det att man har slutat arbeta inom hälso- och sjukvården.

Vad ska ett sekretessavtal innehålla?

Sekretessavtal – vad ska jag tänka på? Vem som äger den informationen (dvs. företaget). Som för vilket avtal som helst identifiera parterna noga, företagsnamn, organisationsnummer (personnummer om det är privatperson).

Vem skriver på NDA?

Ett sekretessavtal (Non-Disclosure Agreement, NDA, på engelska) är ett avtal som skrivs av minst två parter och innebär att parterna inte ska röja viss information.

Varför sekretessavtal?

Främst skriver man sekretessavtal för att skydda företagsintern information eller företagsidéer. Detta för att hindra personer att avslöja eller utnyttja sådan information, vilket skulle kunna skada företaget eller skapandet av ett företag.

https://www.youtube.com/watch?v=i_BK3ppBW4Q

Share this post