Innehållsförteckning
Varför hade kungen svårt att få in pengar till staten?
Varför hade kungen svårt att få in pengar till staten? P.g.a alla krig var kungen fattig (amerikanska revolutionen) och höjde skatten till bönderna, men deras skörd var dålig så de fick inte in så mycket skatt som behövdes och bönderna och adeln hade ju privilegier.
Vad är Ludvig XVI känd för?
Ludvig XVI (franska: Louis XVI), född 23 augusti 1754 på Versailles, död 21 januari 1793 (avrättad) i Paris, var kung av Frankrike och Navarra 1774–1792. Han var son till Ludvig av Frankrike och Maria Josefa av Sachsen, samt sonson och efterträdare till kung Ludvig XV av Frankrike.
Vem beslutade att Ludvig XVI skulle avrättas?
Den 15 januari förklarade nationalkonventet Ludvig XVI skyldig till landsförräderi och dagen därpå dömdes han till döden med 361 röster mot 360. Girondisterna ansåg att kungen skulle få leva, medan de andra ville se honom död. Kungen avrättades den 21 januari.
Varför fängslades Ludvig XVI?
Till sist bestämde sig kungafamiljen för att försöka fly ut ur Frankrike. Sällskapet hann dock inte lämna landet, utan stoppades nära gränsen till Belgien. Flyktförsöket innebar att kungen och drottningen fängslades. I september 1792 avskaffades kungadömet och Frankrike blev hädanefter en republik.
Varför skapades nationalförsamlingen?
Historia. Nationalförsamlingens första viktigare åtgärder var att under franska revolutionen avskaffa ståndsprivilegier, adelstitlar, förstatliga kyrkan och omgestalta den kungliga armén, samt att anta 1791 års konstitution. Det var det tredje ståndet, som förklarade sig vara nationalförsamlingen.
Vad betyder ordet privilegier och vilka stånd hade sådana?
Ett privilegium, är en exklusiv rättighet som ges till en viss person eller grupp av staten eller annat organ som kan utdela sådant. I det gamla ståndssamhället hade exempelvis skrån, kyrkan och adeln speciella privilegier, exempelvis fick kyrkan ta upp tionde istället för våra dagars kyrkoavgift.
Varför franska revolutionen bröt ut?
Den 14 juli stormade parisarna det gamla fängelset Bastiljen som ett led i sitt visade missnöje mot den styrande makten. Stormning av fängelsefästningen Bastiljen den 14 juli 1789 har ofta fått symbolisera inledningen på den franska revolutionen.