Allmänning

Hur lang tid tar det for koldskador att laka?

Hur lång tid tar det för köldskador att läka?

Vid ytlig köldskada bildas iskristaller i hudcellerna och ibland även i djupare hudlager. Huden blir vitprickig eller vit och känseln försvinner. Ytliga skador läker oftast av sig själv och nedsatt känsel brukar i regel återgå till det normala efter ungefär 12-24 timmar.

Vad är en ytlig köldskada?

Vid en ytlig köldskada sticker huden på skadeområdet och det kan förekomma domningar i området. Gradvis utvecklas färgförändringar på huden. Huden blir vaxartat vit och känns hård. När domningar på huden ökar, upphör också smärtan.

Vad är en lokal köldskada?

Lokala köldskador kan delas upp i skador med nedisning (förfrysning) där låg temperatur, vind och exponerad hudyta samverkar och skador utan nedisning där kyla, fukt och immobilisering orsakar skadan. Det kan ta några dagar innan skadans djup och utbredning kan bedömas definitivt.

Hur behandlar man en köldskada?

En köldskada bör värmas upp omedelbart, annars kan skadan bli allvarlig. Det bästa är att värma hud mot hud. Du kan värma en förfrusen kind med en varm hand, och värma fingrar i armhålorna. Tår som förfrusit kan någon annan värma på sin mage eller i en armhåla.

Vad händer vid köldskada?

En köldskada uppstår när en kroppsdel är så kraftigt nedkyld att blodet inte cirkulerar genom den. Det är vanligast att förfrysa utsatta ställen som händer, fötter, öron, näsa och kinder. Köldskador kan vara ytliga och läka av sig själv. Köldskador kan också vara djupa och ge bestående skador.

Hur hanterar du en lokal köldskada?

Vilka är de olika graderna av köldskada?

Köldskador kan drabba personer som, frivilligt eller ofrivilligt, vistas utomhus i kallt väder. Köldskadorna delas grovt upp i två typer, förfrysning (under noll grader) och KFI-skador (över noll grader). Riktlinjen beskriver hur dessa skador differentieras och graderas för insättande av adekvat behandling.

Vad är förfrysa?

En köldskada uppstår när en kroppsdel är så kraftigt nedkyld att blodet inte cirkulerar genom den. Det är vanligast att förfrysa utsatta ställen som händer, fötter, öron, näsa och kinder. Köldskador kan vara ytliga och läka av sig själv.

Vad kan köldskador leda till?

Djupare köldskada De ytliga blodkärlen förfryser och blodflödet minskar om du inte blir varm. Detta kan påverka muskler, senor och nerver. Den minskade blodcirkulationen kan leda till att en kroppsdel eller delar av den dör. Det kallas för kallbrand eller gangrän.

Vad är förfrysning?

Köldskada eller förfrysningsskada, är ett tillstånd där huden och andra vävnader skadas på grund av kyla. Köldskador kan ibland uppstå i samband med hypotermi. När kroppsvävnaden har för låg temperatur uppstår lokala vävnadsskador. En vanlig orsak är nedkylning under noll grader så att is bildas i vattnet i kroppen.

Share this post