Rekommendationer

Nar blev Burma Myanmar?

När blev Burma Myanmar?

Namnfrågan har diskuterats livligt ända sedan 1989 då den dåvarande militärregimen bestämde sig för att döpa om landet från Burma till Myanmar, eller för att vara noggrann, från the Socialist Republic of the Union of Burma (som landet hette enligt konstitutionen från 1974) till the Union of Myanmar.

Var ligger landet Myanmar?

Myanmar – Geografi och klimat. Myanmar (tidigare Burma) ligger i Sydöstasien med kust mot Bengaliska viken och Indiska oceanen. Klimatet är i huvudsak tropiskt och påverkas av sydvästmonsunen från Indiska oceanen.

Hur behandlas Rohingyer i Myanmar?

Rohingyer är enligt FN en av världens mest förföljda minoriteter och många har i Myanmar utsatts för tvångsarbete, som ofta lett till våldsam misshandel och sexuella övergrepp. Rohingyer blir också ofta offer för tillfälliga gripanden och fängsling, de nekas statsmedborgarskap och har inte heller rätt att äga land.

Varför ingriper inte FN i Myanmar?

En granskningsrapport från FN 2018 hävdar att de civila myndigheterna bidragit till militärens förbrytelser, bland annat genom att förneka att övergreppen pågått, att de tillåtit förstörelse av bevis och hindrat internationella undersökningar i Myanmar.

Hur kan man lösa konflikten i Myanmar?

Kränkningar och ökat våld i delstaten Rakhine har tvingat 670 000 rohingyer att fly sedan augusti 2017. Vad gör FN för att lösa situationen? FN:s flyktingorgan UNHCR är på plats för att hjälpa alla tusentals flyktingar. Men det är bara FN:s säkerhetsråd som kan besluta om tvingande åtgärder.

Hur är situationen i Myanmar idag?

Burmeser har dominerat Myanmars politik sedan självständigheten. Detta har skapat flera långvariga väpnade konflikter med de andra etniska grupperna i landet, men de flesta har ingått fredsavtal efter 2011. Myndigheterna har länge fört en diskriminerande och våldsam politik mot den muslimska etniska gruppen rohingya.

Share this post