Ny

Vad galler i ett testamente?

Vad gäller i ett testamente?

Testamente är en rättshandling. Den som upprättar ett testamente kan själv bestämma vem som ska ärva och vad den personen ska ärva. Det finns dock ett undantag, och det är att en bröstarvinge alltid har rätt att kräva sin laglott. I regel ska ett testamente upprättas skriftligen och bevittnas av två personer.

Vilket lands lag gäller för arv?

Vilket lands lag ska tillämpas? Normalt ska lagen i det land där den avlidne hade hemvist tillämpas på arvet, dvs. om den avlidne hade hemvist i Sverige ska också svensk lag tillämpas.

Vad är ett europeiskt arvsintyg?

Med hjälp av det europeiska arvsintyget kan arvingarna, testamentstagarna, testamentsexekutorerna och boutredningsmännen intyga sin ställning och sina befogenheter i en annan EU-stat.

Kan man ärva skulder utomlands?

Nej, enligt svensk lag ärver du inte skulder. Bor du utomlands behöver du känna till att EU införde en ny förordning 2015. Den säger att det är lagen i det land du bor i som styr vad som gäller. Du hittar mer information om arvsrätt på den europeiska juridikportalen.

Kan man ärva skulder i Sverige?

Huvudregeln är att man inte ärver någons skulder. Om det finns lite eller inga tillgångar alls i dödsboet kan man få bistånd till begravningskostnader av kommunen.

Vad är en Arvskifteshandling?

Arvskiftet är ett avtal mellan delägarna om hur tillgångarna ska fördelas. Om ni är överens kan ni fritt skifta boets tillgångar efter de värden som ni själva bestämmer. Ett arvskifte kan alltså ske oberoende av de värden som redovisats i bouppteckningen.

Är ett tyskt arv?

Hur är arvsordningen enligt tysk rätt? Enligt tysk rätt ärver en maka/make ¼ av dödsboet, resten ärvs av barnen. Om det inte finns några barn är makan/makens andel större. Om makarna levde i en s.k. Zugewinngemeinschaft (normalfallet om äktenskapet ingåtts i Tyskland), ökar arvslotten med ytterligare ¼.

Share this post