Ny

Vem har gett namn at fredag?

Vem har gett namn åt fredag?

Hon är gift med Oden och hennes pappa heter Fjorgyn. Hon är moderskapets beskyddare och mamma till Balder, Höder och Hermod. Frigg skyddar även äktenskapet och hennes namn kommer av att fríja = att älska. Hon har gett namn åt fredagar, och fredagen ansågs vara den bästa dagen att gifta sig på.

Vad firar vi på långfredag?

I kristen tradition korsfästes Jesus på långfredagen och dagen är tillägnad minnet av hans lidande och död. Dagen blev helgdag på 1770-talet och är inom kristendomen en sorgens dag.

Är allt stängt på långfredag?

I kristen tradition ”firas” långfredagen till minne av när Jesus spikades upp på korset och dog. Längre var det i Sverige förbjudet med allt roligt denna dag. Alla biografer och krogar höll stängt, ingen offentlig dans var tillåten, såväl fotbollsmatcher som att spela bingo var förbjudet.

Vad ska man göra på långfredagen?

På långfredagen uppmärksammas Jesus lidande vid korsfästelsen. Ända in på 1900-talet bar folk svarta kläder och tillbringade dagen i stillhet. Barn fick inte leka utomhuslekar och vuxna fick bara göra nödvändiga sysslor. Biofilmer, danser och andra offentliga nöjestillställningar var förbjudna fram tills 1969.

Vilka gudar har gett namn till våra veckodagar?

I Sverige betyder måndag månens dag, tisdag tyrs dag, onsdag odens dag, torsdag tors dag, fredag frejas dag, lördag lögurdagen, söndag sunnas dag. Förutom måndag och lördag är alla veckodagarna uppkallade efter de fornnordiska gudarna.

Vad är en Frigga?

Frigg, eller Frigga (”den älskade”), är i nordisk mytologi gudarnas drottning och Asgårds härskarinna. Enligt sagalitteraturen är hon Odens legitima maka (men han hade många frillor och kärestor) och moder till Balder.

Vad hände med Jesus på skärtorsdagen?

Torsdagen före påskhelgen kallas skärtorsdag, där skär betyder ’ren’, och namnet har att göra med att Jesus enligt evangelierna tvättade lärjungarnas fötter. Samma dag åt han den sista måltiden tillsammans med lärjungarna, det som kom att bli den första nattvarden.

Är allt stängt på juldagen?

Juldagen: Stängt. Annandag jul: 10–20. Nyårsafton: 10-16. Tycker man att julottan är alldeles för tidigt, så välj en midnattsmässa i stället.

Vad gör kristna på långfredagen?

Långfredagen var den dagen Jesus pinades på korset och dog och under den katolska tiden hände det att man därför piskade varandra på morgonen med fastlagsris som en påminnelse om Jesu lidande.

Var kommer namnen på månaderna ifrån?

Månadernas namn har ärvts från den romerska kalendern där varje månad hade ett ordningstal. September betyder den sjunde och December den tionde. Men vissa av månaderna fanns inte med från början och har därför fått helt andra namn. Guden Janus månad.

Share this post