Rekommendationer

Vad gor man i en pagod?

Vad gör man i en pagod?

Pagoder. Pagoder är tornlika buddhistiska byggnader, som används för att förvara heliga skrifter och andra föremål. Kinesiska pagoder kan vara upp till femton våningar höga och är vanligen byggda av trä, tegel eller sten. De är ofta sex- eller åttakantiga, men de kan ha både färre och fler sidor eller vara helt runda.

Hur kan det se ut i ett buddhistiskt tempel?

I templet finns buddhabilder som buddhisten vänder sig till, ofta med gåvor av frukt och blommor. Tempelbesökaren mediterar kanske också och reciterar böner och heliga texter. För buddhister är andakten vid husaltaret av stor betydelse. Det är viktigt att i stillhet få meditera över något som är aktuellt.

Vad är en stupa och pagod?

Pagod[redigera | redigera wikitext] Det utvecklades i Kina till höga, smala hus med ett antal våningar. Benämningen pagod används också (ibland) om buddhistiska stupor i Myanmar, Sri Lanka och Thailand; som stupor är dessa kupolliknande, mer massiva och har höga spiror.

Vad innehåller de olika delarna i tripitaka?

Tripitaka (de tre korgarna) är heliga böcker för alla buddhister. Det sägs att de innehåller äkta ord från Buddha. I Tripitaka finns: Läran (berättelser om Buddhas liv och vad han sagt).

Hur ser buddhister på Buddha?

Vissa ser Buddha enbart som en läromästare, medan andra upplever honom som en gud. Buddhismen kan delas in i tre huvudriktningar: theravada, mahayana och vajrayana – som var och en i sin tur har utvecklat olika skolor. Theravada, de äldstes skola, håller fast vid att det bara finns en Buddha och inga gudar.

Hur lever man ett gott liv som buddhist?

Genom att inte leva i lyx och överflöd, men inte heller alltför enkelt och fattigt, kan människan nå den kunskap och insikt som behövs för befrielse (nirvana). Den rätta vägen till upplysning är enligt Buddha en gyllene medelväg som bygger på en enkel balanserad livsstil fylld av självdisciplin och meditation.

Hur ska en buddhistisk munk leva?

I både kristna och buddhistiska kloster lovar munken eller nunnan, att leva i celibat. Det betyder att man inte gifter sig och inte har några sexuella relationer. Munkar och nunnor får inte heller äga någonting, mer än det allra nödvändigaste. De bor i klostret, äter enkla måltider och klär sig i klosterdräkt.

Vad är en stupa inom buddhismen?

En stupa är byggd kring eller ovanpå rester av Buddhas olika ben eller andra kroppsdelar, dvs reliker. Det kan även vara hårstrån, naglar, tänder. Även t ex aska från kända munkar eller andra upplysta följare/lärare till buddhismen kan användas som en relik när en stupa byggs.

Share this post